21 Nisan 2023 tarihinde TRT Belgesel kanalında çok beklenen “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli yayınlanacak. Belgesel daha yayınlanmadan izleyici kitlesini heyecanlandırmaya başladı bile. Anadolu’nun dağlarında yaşayan bu canlıları anlatan belgesel, görüntülemek oldukça zor olduğundan onları bir ‘sır’ olarak tanımlıyor.https://twitter.com/soydam_ece/status/1643503397079769088?s=20

Belgeselin Çekimleri İçin 2 Yıl Boyunca, 140 Gün Arazide Beklendi

Yönetmenliğini Ece Soydam’ın yaptığı belgeselin danışmanlığını yaban hayatı ve karakulak araştırmacısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin yaptı. Belgeselin çekimleri için 2 yıl boyunca, 140 gün arazide beklendiğini belirten Dr. İlemin, “Ortaya muhteşem bir yapım çıktı. ‘Ormanın Sırrı: Karakulak’ 21 Nisan 2023, Cuma akşamı saat 21:00’da TRT Belgesel’de!” şeklinde duyurdu.Karakulak ve yaşadığı coğrafya ile ilgili yaklaşık 15 yıllık tecrübelerini bu belgesele aktarmaktan onur duyduğunu ifade eden Dr. İlemin, “Bu süreçte başta Ece Soydam ve Erol Yazıcı olmak üzere muhteşem insanlar tanıdım. Gece, gündüz, yağmur, balçık, soğuk ve kavurucu sıcaklarda verilen emeğin değeri bence ölçülemez” dedi.

https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1636796461793804297

Karakulak, Tehdit Altındaki Yaşam Alanlarında Var Olma Savaşı Veriyor

Belgeselin basın bülteninde, “Anadolu yaban hayatının en az bilinen türlerinden biri olan bu canlı, tehdit altındaki yaşam alanlarında var olma savaşı veriyor. “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli, bu gizemli yabani kedinin ve onu koruma çabalarının öyküsünü anlatıyor” ifadeleri yer aldı.Onlar aslen Asya ve Afrika’da yaşayan bir kedi türü olarak biliniyor. İnsan eylemleri nedeniyle doğal hayattaki daralan yaşam alanları, birçok hayvan türü için olduğu gibi karakulaklar için de zor şartları beraberinde getiriyor. Bu nedenle onlar da diğer bazı yaban türleri gibi, Türkiye’de nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan türler arasında yer alıyor.Türkiye’nin yalnızca güneybatısında görülen bu tür, yaşam alanlarında öyle iyi gizleniyor ki onları görüntülemek oldukça zor. Burdur, Antalya ve Muğla’da karakulakların gizli saklı bir yaşamları mevcut. Bu nedenle karakulakları konu alan belgeselde onlardan “Ormanın Sırrı” şeklinde söz ediliyor.

Türkiye’de Karakulak Davranışlarına Ait İlk Kez Elde Edilen Veriler ve Görüntüler Var

Belgeselin basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Yaklaşık 15 ay süren çekimler boyunca, bu gizemli türü görüntülemek için birçok farklı yöntem kullanıldı. Çekim çadırları ve kulübeleri içinde ana kamera ile 140 gün beklendi. Birçok farklı bölgede kurulan 30 adet harekete duyarlı kamera sistemi sayesinde, 200’e yakın karakulak görüntüsü elde edildi. Bu kayıtlar arasında, Türkiye’de karakulak davranışlarına ait ilk kez elde edilen veriler ve görüntüler var”.Onların yaşadığı bölgelerde meydana gelen orman yangınları ise hem karakulakları hem de çekimleri olumsuz etkilemişti. Türün temel yaşam alanları yandı ve geçmişe ait veriler geçersiz oldu. Tüm olumsuz koşullar zaten görüntülenmesi zor olan bu türün çekimlerini iyice sekteye uğrattı.

Türkiye’de Karakulakları Koruma Çabaları Da Konu Alınıyor

60 dakikalık belgeselin son 8 dakikası belgesel çekimlerini konu alan kamera arkası bölümlerini içeriyor. Seyirci bu eşsiz canlıları izlerken hem belgeselin çekimleri sırasında yaşanan zorlukları hem de karakulakların doğal yaşamındaki insan etkisini gözlemleyecek. Belgesel ayrıca Türkiye’de karakulakları koruma çabalarını da konu alıyor.Kaynak: