KEDİ projesi ile öğretmenlerin, kutup bölgelerinde yürütülen araştırma seferlerine katılımı planlanıyor. Kutup Bölgeleri için Eğitmenleri Destekleme İşbirliği Projesi (kısaca KEDİ), İstanbul Teknik Üniversitesi Polar Research (Kutup Araştırmaları) tarafından organize ediliyor.

KEDİ projesinin amacı, geleceğin bilim insanlarını yetiştiren öğretmenlerin bilgi ve kapasitesini arttırarak, bu bilgi ve kapasiteyi gelecek nesillere aktarmasını sağlamak. KEDİ ile öğretmenler, 2 ila 12 hafta aralığında Arktik ya da Antarktik bilim seferlerinde yer alacak. Bu süreçte öğretmenlerden bilim insanlarını gözlemlemesi, gözlemlerini İnternet günlüğü şeklinde yazması, sesli ya da görüntülü araçlar vasıtasıyla sınıflarla iletişim kurması isteniyor. Bunlara ek olarak sefer sonrasında, öğretmenlerin, tecrübe ve gözlemlerini hem öğrencilere hem de diğer öğretmenlere aktarması amaç ediniliyor.

KEDİ projesi ile öğretmenler kutuplarda gözlem yapacak

Antarktika Araştırma Seferi sırasında 2016 yılında Dr. Burcu Özsoy,
İridyum telefonuyla ortaokul çocuklarının sorularını yanıtlarken. Kaynak; İTÜ PolRec
Twitter

Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamındaki KEDİ projesine başvurular kedi@eba.gov.tr adresine gönderilecek e-posta ile Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılıyor. Ancak 2019 yılı için başvurular 23 Ağustos günü sona erdi. 

İlköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyindeki eğitmenleri desteklemek amaçlı oluşturulan Kutup Bölgeleri için Eğitmenleri Destekleme İşbirliği Projesi’ne (KEDİ), seyahat açısından herhangi bir sorunu olmayan, sefere katılmasını engelleyecek sağlık sorunu bulunmayan, adli sicil sabıka kaydı bulunmayan 40 yaşını doldurmamış eğitmenler başvurabiliyor. Ayrıca, öğretmenlerden en az 60 puan düzeyinde dil sınavı sonuç belgesi (YDS / YÖKDİL gibi) ya da Avrupa ortak dil seviyesi olan B1 seviye İngilizce isteniyor. Ek olarak, zorunlu olmamak kaydıyla, varsa, acil durum, ilk yardım, kampçılık, dağcılık, fotoğraf çekimi gibi alanlarda sertifikaların gösterilmesi gerekiyor.

Öğretmenlerden, kutuptaki araştırmalar sırasında, uydu telefonu aracılığı ile canlı yayın bağlantısı sağlayarak ülkemizdeki genç öğrencilerin sorularını yanıtlaması istenecek. Sefer süresi boyunca günlük tutmaları; her ayrıntının fotoğrafını çekerek, öğrencilerin görsel hafızasına hitap edecek çalışmalarda kullanılmak için fotoğraf arşivi oluşturmaları; ekipte yer alan diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmaları gözlemleyerek bunları öğrencilere aktarabilmek için gerekli fotoğraf çekimi, video çekimi v.b. de isteniyor.

Kaynak;

İTÜ Polar Research