Doğa Koruma Merkezi Vakfı ve ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM), 26 Mayıs Pazar günü ODTÜ Yerleşkesi'nde "Tür Say!" etkinliği düzenleyecek. Etkinlik ile ODTÜ Yerleşkesi'nin canlı türleri keşfedilecek. Tür sayma (bioblitz), toplumun doğaya ilgisini artırmak amacıyla başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede vatandaş bilimi programı olarak kabul ediliyor. Etkinliğe isteyen herkes katılabilecek ve katılımcılar, doğada gözlemleyebildikleri canlıları uzmanların yardımıyla tanımlayacak.

DKM ve ODTÜ EKOSAM işbirliğiyle düzenlenecek etkinliğin, saat 08.00 ile 20.00 arasında olacağı açıklandı. Katılımcılar, uzmanlar eşliğinde gözlem yapıp, bitkilerin, kuşların, böceklerin fotoğrafını çekerek önce uzmanlarla ardından da herkesle paylaşabilecek. Programın amacı, katılımcıların doğayı tanımasını sağlamak ve tür sayımı yapabilmek.

Tür Say etkinliğinin ilki, geçtiğimiz yıl 22 Haziran tarihinde ODTÜ'de yapılmıştı. Etkinlik, Erasmus+ Gençlik ve Kent için Doğa projesi kapsamında, yarışma, eğitim ve bilimin bir araya geldiği bir “canlı çeşitliliğini belirleme” maratonu olarak düzenlendi. İlk Tür Say etkinliği, 12 saat sürmüş ve 100 katılımcı uzmanlar eşliğinde bin 324 gözlem kaydetmişti. Bu gözlemlerden bin 54'ünün teşhisi yapılabildi. Kaydedilen türlerin başlıcaları, Anadolu melikesi (kelebek), saçlı keten (bitki), uyuzotu (bitki), İspanyol kraliçesi (kelebek) ve tüylü acıyavşan (bitki) idi.

İkinci Tür Say etkinliğine katılmak için başvurular sürüyor. Başvuru yapmak için tıklayınız. Etkinlik kontenjanının sınırlı olduğu açıklandı ve son başvuru tarihi olarak 20 Mayıs gösterildi.

Doğa Koruma Merkezi ne yapar?

Doğa Koruma Merkezi (DKM), 2004 yılında kurulduğundan beri doğa koruma faaliyetleri gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Merkezin amacı, bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamak olarak ifade ediliyor. DKM, çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alır ve bu anlayışın yaygınlaşması için çaba sarf eder.

Kaynak; Doğa Koruma Merkezi