18 Haziran Pazar günü öğlen saatlerinde tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yapan Titan denizaltında neler oldu? İrtibat ne zaman kesildi? Patlama nasıl oldu? Uzmanlar ve ABD sahil güvenliğin açıklamaları bize neler söylüyor? Hepsini sizler için derledik…OceanGate Titan denizaltı, içindeki beş mürettebatla 18 Haziran Pazar günü tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yaptı. Dalıştan yaklaşık 45 dakika sonra kara ile irtibatı kesilen Titan için ABD sahil güvenlik ekipleri arama kurtarma çalışmaları başlattı. Kanada’da yaklaşık 400 deniz mili açıklarında Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki uluslararası sularda kaybolan OceanGate Titan’ın ilk somut bulgusuna ABD sahil güvenlik ekipleri tarafından, 22 Haziran Perşembe günü rastlandı. OceanGate Titan’ın gövdesine ait ilk büyük parça Titanik batığının yakınlarında bulundu.ABD sahil güvenlik ekibi perşembe günü Türkiye saati ile saat 22.00’de açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Pakistanlı iş adamı Shahzada Dawood ve oğlu Sulemon Dawood, Fransız Titanik uzmanları Paul-Henri Nargeolet ve Stockton Rush ile İngiliz iş adamı Hamish Harding’ in hayatını kaybettiği söylendi.

Görsel: Oceangate Home

OceanGate Titan Denizaltı Nasıl Patladı?

ABD sahil güvenlik ekipleri kalıntıların Titanik batığından 500 metre uzakta okyanus tabanında bulunduğunu dile getirdi. Patlamanın bir “katastrofik” patlama olduğunu söyleyen ABD sahil güvenlik yetkilisi John Mauger, "Enkaz, su aracının katastrofik bir şekilde patlamasıyla tutarlı. Bu yüzden çalışmaya ve aşağıdaki bölgeyi aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.Eski Kraliyet Donanması denizaltı kaptanı Ryan Ramsay, patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ramsay, iki ihtimal olduğunu söyledi. Birinci ihtimal, denizaltıyı kapatmak için kullanılan 17 cıvatalı kapağın yanlış kapatılmasına bağlı bir patlama yaşanmış olabileceği. İkinci olasılık ise, basınç altında olan Titan’ın basınç ayarı konusunda bir eksikliği olması durumu. İki durumdan birinin gerçekleşmiş olabileceğini söyleyen Ramsay, olayın tek olumlu yanının anlık gelişip mürettebatın acı çekmemesi olduğunu dile getirdi.Yetkililer denizaltının içinde perşembe günü öğlen saatlerine kadar yetecek oksijen bulunduğunu açıklamıştı. Ancak görünen o ki oksijen yokluğuna gerek kalmadan patlama gerçekleşmiş.

Görsel: OceanGate Home

Katastrofik Patlama Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Katastrofik terimi terim anlamıyla büyük ölçekli felaketlere verilen isimdir. Trajediler ve yıkıcı olaylar katastrofik olarak adlandırılırlar. Peki katastrofik patlamalar nasıl gerçekleşiyor?Katastrofik patlamalar genelde yüksek dozda enerjinin bir anda boşaltılmasıyla meydana gelir. Bu tür patlamalar genellikle endüstriyel tesislerde ve nükleer reaktörlerde gerçekleşir.Katastrofik patlama meydana geldiğinde büyük bir enerji açığa çıkar ve bu enerji açığı şok dalgalarına, sıcaklık artışına, yangınlara ve parçalanmalara neden olabilir.Kaynakça:EuroNewsBBCOceanGate Resmi Sitesi Görseller: Oceangate Resmi Sitesi