Notre Dame'ın dijital taraması yangından sonra restorasyonu için umut veriyor.Paris'teki 850 yıllık Notre Dame Katedrali'ndeki yıkıcı yangın şimdi kontrol altında. İç ve dış yüzeylerinin dijital olarak yapılan 3B planı, ikonik yapının eski ihtişamıyla restore edilebileceği anlamına geliyor.

<em>Notre Dame Katedrali'nin 3B dijital taraması. Görsel; Andrew Tallon</em>

Binanın tam bir dijital kopyası 2015 yılında Andrew Tallon adlı bir mimari tarihçi tarafından yapıldı. Tüm katedrali haritalandırmak için lazer kullandı. Tallon, binayı yapan inşaatçıların sırlarını ortaya çıkarmak için lazer kullanıyor. Özenle yaptığı haritalandırmalar, gelecekteki yeniden inşa çalışmaları için çok önemli olacaktır.Fransa Devleti'nin cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Notre Dame’i restore etmek için büyük bir bağış toplama çabasına liderlik ediyor. Fransa’nın en zengin ailelerinin birçoğu sayesinde, yüz milyonlarca Euro zaten taahhüt edildi.Katedralin 1860 yılında inşa edilen kulesi yangın sırasında düştü. 1160 yılına kadar uzanan ahşap çatısı ise dünyanın herhangi bir yerindeki türünün en eski çatılarından biridir ve büyük hasar aldı. Neyse ki, Notre Dame içindeki eşyaların çoğu, yangını kontrol altına alan 400 kadar itfaiyeci tarafından kurtarıldı.

Notre Dame'nin 360 derecelik görüntüsü

Paris'in göbeğinde bulunan Notre Dame, Ortaçağ Katedralidir. Yılda 13 milyon ziyaretçi ile Avrupa'da en çok ziyaret edilen anıt ve dünyadaki en ünlü gotik binadır. Notre Dame'ın 360 derecelik görüntüsü, katedralin iç yüzünü görmemizi bir nebze sağlıyor. 14 Nisan tarihinde, 360 VISIO tarafından Facebook'a yüklenen görüntünün altına 125 bin küsur kişi üzgün ifade koyarak, yangın sonrası üzüntülerini belli etti. İşte o 360 derecelik görüntü;https://www.facebook.com/360visio/posts/1408247809317421Kaynak; MIT Technology Review