New York'un Rockland bölgesinde, kızamık salgını sebebiyle acil durum ilan edildi. Rockland'ın yanı sıra New York'ta da aşısız çocukların okul ve alışveriş merkezi gibi kamusal alanlara girmesi yasaklandı.

Rockland yönetimi, ilçede olağanüstü hal ilan etti ve yasağın 30 gün boyunca süreceğini açıkladı. Yasak, bu gece yarısı yürürlüğe girerek resmen başlayacak.İlçe yöneticisi Ed Day açıklamasında, "Toplumumuzdaki çocuklar risk altında iken boş yere oturmayacağız. Bu bir halk sağlığı krizidir ve alarmı çalmanın zamanı geldi." dedi.Amerika Birleşik Devletleri'nde 2019'da 314 kızamık vakası belirlendi. Rockland'da ise, çoğunlukla aşılanmamış çocuklardan oluşan 153 kızamık vakası tespit edildi.Acil durum çağrısıyla ilçe yönetimi, aşılanmamış çocukların ibadet yerleri, okullar ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde bulunmasını yasaklıyor. Oyun alanları gibi açık alanlar yasak kapsamına girmedi. Tıbbi olarak aşılanamayan insanlar yasaktan muaf.Salgın, bir gezginin İsrail'i ziyaret edip daha sonra Rockland'a gelmesiyle başladı (ağırlıklı olarak Ortodoks Yahudilerin bulunduğu bir mahalleye geldi). Ekim ayından bu yana, çoğunlukla Ortodoks Yahudiler arasında, New York'un Brooklyn ve Queens ilçelerinde teyit edilmiş en az 181 kızamık vakası oldu.Hastalık gezginler tarafından yayıldıNew York ve Washington salgınları, ABD'li gezginlerin, gezdikleri ülkelerde kızamık hastalığını toplayıp, ABD'ye getirmesiyle başladı. Bu kişiler, aşılama oranlarının ABD halk sağlığı standartlarına göre çok düşük olduğu yerlere hastalığı taşıdı.

Haham Yakov Horowitz gibi kimi topluluk üyeleri ise bu olayın, Ortodoks Yahudilere karşı potansiyel taciz, saldırı ve ayrımcılığa yol açabileceğinden endişe duyuyor.

Yetkililere göre hastalık, çoğunlukla aşısız çocuklar arasında yayıldı. Genelde bu çocukların aşı olmama nedeni olarak aşının otizme yol açacağı iddiası veya dinsel sebeplerle aşı reddi gösterilir. Ancak bilimsel çalışmalar, aşılarla otizm arasında bir bağlantı olmadığını göstermiştir.

Salgının kapsamı ve sürekliliği nedeniyle bazı halk sağlığı uzmanları, bu kararı doğru buluyor. Yale Halk Sağlığı Okulu'nda sağlık politikası ve tıp tarihi profesörü Jason L. Schwartz, “Bu, kızamık riskini vurgulayacak ve bu salgınları durduracak bir önlem.” dedi.

Rockland'ın sağlık departmanı, aşılama oranını arttırma konusunda adımlar atsa da, şu ana kadar ilçedeki insanların yüzde 72.9'u aşılandı.

İlçe yöneticisi Ed Day, salgını izlemeye çalıştıklarında, soruları cevaplamayı reddeden ve hatta telefonu kapatan bazı topluluk üyelerinin görevden alındığını söyledi. Day, emrinin gerekçesi olarak bu davranışları "sorumsuz" olarak niteliyor.
Kimi uzmanlar kararı sorunlu görüyor

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarından Dr. William Schaffner, Rockland'daki gibi emirlerin bir tür “sosyal uzaklaşma” olduğunu söyledi.

Georgetown Üniversitesi'nde küresel sağlık hukuku profesörü Lawrence O. Gostin ise aşılanmamış çocukların okuldan uzaklaştırılmasını eleştirdi. Acil durum kararını derinden sorunlu bulan Gostin, okul devamlılığı için aşı zorunluluğunun anayasal olup olmadığını yetkililere soruyor. Gostin, “Bu, neredeyse bir çocuğun hapsedilmesi ve çocuğun özgürlüğünün kesinlikle önemli ölçüde kısıtlanması” dedi.

Aşı yüzde 97 oranında hastalığı önlüyor

Kızamık virüsü, enfekte bir kişinin soluduğu, öksürdüğü veya hapşırdığı hava sahasında iki saat kadar yaşayabilir ve virüse maruz kalmış aşılanmamış insanların yüzde 90'ına bulaşabilir.

MMR aşısı, iki doz halinde verildiğinde, kızamığa karşı yaklaşık yüzde 97 oranında etkilidir.

Kaynak; NYT Science