Türkiye’de doğal hayat esas alınarak uygulanan çalışmalarda 639 tür hayvan koruma altına alındı. İçerisinde Anadolu yaban koyunu, alageyik, ceylan ve kelaynaklarında olduğu hayvan türlerinin nesillerinin devamı sağlanıyor.Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 9 kanatlı, 3 alabalık, 12 memeli olarak 24 üretme tesisi yapıldı. Bu tesislerin yapılma amacı ise nesli tehlike altındaki hayvanların bakım ve üretiminin sağlıklı ortamlarda yapılması.

Yaban Keçileri Munzur Vadisi’nde

Nesli tükenmekte olan hayvanların neslini tehlikeye atan bir faktör de bilinçsiz avcılık. Bilinçsiz avcılık nedeniyle yaşama alanı kaybolduğundan nesli yok olma tehlikesine sürüklenen hayvanlardan biri de yaban keçileri. Geçtiğimiz günlerde yaban keçileri Munzur Vadisi’nde görüntülendi ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından korumaya alındı. Anadolu yaban koyunu, alageyik, ceylan gibi türlerin de içinde bulunduğu türlerin korumaya alınmadığı takdirde bu türlerin yalnızca kitaplarda yer alacağı gerçeği vurgulanıyor.

Son 20 Yılın Yaban Hayatı Üretilme Verileri…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre son 20 yılda;Memeli hayvanlardan 766 adet kızılgeyik, 82 alageyik, 447 yaban koyunu, 556 ceylan, 11 karaca ve 92 yaban keçisi ile toplamda 1954 yaban hayvanı doğaya kavuştu. Kanatlı hayvanlar içinse tablo şöyle:Son 20 yılda toplam 850 bin 788 keklik ve 360 bin 752 sülün üretildi. Doğaya bırakılan bu hayvanların belli periyotlarla izlendiği açıklandı. Sadece ormanları kapsamayan yaban hayatı koruma projelerinde deniz kaplumbağaları da unutulmadı. Deniz kaplumbağalarının korunması için 20 yuvalama alanı belirlendi ve çalışmalar yürütüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, doğada yaralı bulunan ve uluslararası sözleşmelerden dolayı el konulan hayvanlar için; Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Hatay, Kars, Konya, Mersin, Rize, Sinop, Şanlıurfa ve Van'da yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri hayata geçiriliyor. 2012 yılından bu yana ülkemizde yaralı ve bakıma muhtaç şekilde bulunan 97 bini aşkın hayvanın 54 bininden fazla kısmının tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanarak doğal yaşam ortamlarına bırakıldığı bildiriliyor.Kaynakça:AATarım ve Orman Bakanlığı