Nesli tükenmek üzere olan Caretta caretta kaplumbağaları Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde yuva yapmakta ve üremekteler. Ulusal ve uluslararası koruma programlarıyla korunmaktalar. Türkiye'de pek çok dernek ve akademik oluşum Carettaların korunması için çalışıyor. Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) de bu alanda faaliyet gösteriyor. 15 Ekim 2020'de Antalya Göynük sahilinde vatandaşların bulduğu yaralı Caretta caretta, DEKAMER'deki 1,5 yıllık tedavinin ardından tekrar denizle buluştu. Pamukkale Üniversitesi Rektörünün katıldığı bir törenle uydu vericisi takılmış olan Lara denize salındı. Lara'nın uydu verileri tüm vatandaşların takibine açık olarak DEKAMER sitesinde yer alıyor.

Plastik atık yutması sonucu yaralanan Caretta caretta Lara Barış

Caretta caretta Lara Barış sahilde vatandaşlar bulduğunda yaralı ve hastaydı. DEKAMER'e götürülen Lara yuttuğu plastik atıkların sindirim sistemine zarar vermesi sebebiyle kendi kendine beslenemiyor ve suya dalamıyordu. 1,5 sene boyunca DEKAMER'de tedavi için rehabilitasyona alınan Lara sağlığına kavuştu. Artık ekndi kendine beslenebiliyor ve suya dalabiliyor. Geçtiğimiz gün ise kendisine uydu vericisi takıldı ve tekrar denize kavuştu.Nesli tükenmek üzere olan Caretta caretta'ların poşetleri deniz anası sanarak yediği bilinen bir durum. Lara Barış'ın yuttuğu plastik atıklar sebebiyle yaralı olarak kıyıda bulunması denizlerdeki plastik atıkların ne derece vahim durumlara sebebiyet verdiğinin göstergesi adeta.

Uydu Vericisi takılan Caretta caretta Lara Barış Denize Kavuştu

Sağlığına kavuşan Lara Barış'ın durumunu takip edebilmek için bir uydu vericisi takıldı. Bunun için Lara Barut Otel'in destek oldu. Lara Barış'ın denizde nerede olduğunu uydu üzerinden tüm vatandaşlar DEKAMER'in sitesindeki haritadan takip edebileceği şekilde açık olarak paylaşılıyor. Nesli tükenmek üzere olan Caretta caretta'ların uydu vericisi ile izlenmesi koruma programlarının bir parçası.Uydu Vericisi takılması için destek olan Lara Barut Otel Caretta caretta'ya LAra isimini verdi. Bununla birlikte bugün denize kavuşan Lara'ya, Pamukkale Üniversitesi Rektörü tarafından 20 Temmuz tarihinin önemine vurgu yapmak üzere, Kıbrıs Barış Harekâtının ismi yani Barış ismi de verildi.

Nesli Tükenmek Üzere Olan Caretta caretta'lar Korunuyor

2009 yılında faaliyete başlayan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, ilgili tarafların imzaladığı protokol ile Dalyan Kumsalı (Ortaca, Muğla)’nda çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli STK ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile işbirliği yapmakta ve ortak projeler yürütmektedir. Lara Barış gibi pek çok rehabilitasyon ve tedavi ihtiyacı olan Caretta caretta'yı tedavi etmiş ve uydudan izlenmelerini sağlamıştır.Nesli tükenmek üzere olan Caretta caretta'lar pek çok dernek, stk ve üniversite araştırma grubu tarafından takip ediliyor ve koruma altına alınıyor.

Lara Barış Nerede?

DEKAMER'in Lara için hazırladığı sayfada, hem Lara'ya dai bilgiler bulabilirsiniz hem de nerede olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca DEKAMER'in diğer Caretta caretta'larına da yine buradan ulaşabilirsiniz.