NASA'nın Artemis I misyonunda mürettebatsız Orion kapsülü, Pazartesi günü ay yüzeyinin 80 mil (130 km) yakınından geçti. Bu olayda Orion, uzay araçları arasında Apollo 17’den bu yana aya en yakın yaklaşımı gerçekleştirdi.ABD uzay ajansının internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, kapsülün ilk yolculuğunun dönüş ayağındaki Ay uçuşu, Orion'un 25 günlük görevinin ortasındayken Dünya'dan yaklaşık 270 bin mil uzakta, uzaydaki en uzak noktasına ulaşmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Son Rekor Apollo 17’deydi

Orion, Pazartesi günü ay yüzeyinin yaklaşık 79 mil yukarısından geçti ve uzay aracı iticilerini aracın hızını değiştirmek ve Dünya'ya doğru uçuş rotasını ayarlamak için ateşledi.İnsan yolculuğu için tasarlanmış bir uzay aracının aya en son Orion kadar yaklaşması, 50 yıl önce aralık ayında, Gene Cernan ve Harrison Schmitt'i ay yüzeyine taşıyan Apollo 17'nin son göreviydi. Onlar, 1969'dan 1972'ye kadar toplam altı Apollo görevi sırasında ayda yürüyen 12 NASA astronotunun sonuncularıydı.

Görevinin 13. Gününde Daha Önceki Uzay Araçlarından Daha Uzağa Uçtu

Orion'da astronot olmamasına rağmen - sadece üç mankenden oluşan simüle edilmiş bir mürettebat ile - görevinin 13. Gününde, önceki "mürettebat sınıfı" uzay gemilerinden daha uzağa uçtu. Dünya'dan 268 bin 563 mil, 1970 yılında Apollo 13 mürettebatı tarafından belirlenen rekor mesafenin yaklaşık 20 bin mil ötesinde, aya inişini durduran ve neredeyse yıkıcı bir mekanik arızadan sonra Dünya'ya dönen bir noktaya ulaştı.Orion'un geçen ay çok geciken ve merakla beklenen lansmanı, Apollo'nun bu on yılda astronotları ay yüzeyine geri döndürmeyi ve orada Mars'ın gelecekteki insan keşfi için bir basamak olarak sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlayan Artemis'i başlattı.

Astronotların Ay’a İnişi Gerçekleşebilir

Görev başarılı olursa, 2024 gibi erken bir tarihte Ay etrafında mürettebatlı bir Artemis II uçuşu gerçekleştirilebilir. Bundan sonra da, birkaç yıl içinde Artemis III ile astronotların ilk kez Ay'a inişi gerçekleşebilir. Astronotları Mars'a göndermenin başarılmasının en az on buçuk yıl daha sürmesi bekleniyor.NASA'nın Orion programından sorumlu müdür yardımcısı Debbie Korth Pazartesi günü bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Uzay aracının tüm beklentilerimizin ötesinde performans göstermesinden fazlasıyla memnunuz" dedi.