Kuzey Amerika’nın güneybatısında bin yıldan daha uzun süredir görülen en büyük mega kuraklık yaşanıyor. Uzaydan çekilen kuraklık fotoğrafları bu durumun ne kadar şiddetli olduğunu vurguladı.Uzun yıllardır bu benzeri görülmemiş kuraklığın içerisinde olan Kuzey Amerika, yıkıcı görüntülere sahip. Uzaydan çekilen fotoğraflarda kuraklığın etkileri; yataklarına çekilmiş göller, kuruyan nehirler ve az karla kaplı dağlar şeklinde göze çarptı. NASA tarafından yayınlanan görseller, Dünya yüzeyinin zaman içerisinde nasıl değiştiğine dair veri sağlamak için özel olarak fırlatılan uydular aracılığıyla çekildi.

Colorado Nehri

Burada Kuzey Colorado'dan Kaliforniya Körfezi'ne uzanan Colorado Nehri’nin fotoğrafını görüyorsunuz. Yaklaşık 80 yıl önce bu nehir, sol üstten körfezin ağzına doğru akarak bu görüntünün tamamında görülebiliyordu. Şimdi ise nehir, yeşil tarım arazilerinin hemen güneyinde, görüntünün tepesine doğru sona eriyor. Körfeze doğru devam ediyormuş gibi görünen mavimsi-mor bölüm, aslında körfezin kendisinden iç kesimlere akan suların oluşturduğu bir alan. Nehir havzasının tamamı ABD kıtasının yaklaşık yüzde 8'ini kapsıyor ve yaklaşık 40 milyon insana su sağlıyor. Onun yavaş yavaş kuruması, hem Batı Amerika hem de Kuzey Meksika için endişe verici olarak nitelendiriliyor.

Colorado Okyanusa Yeniden Bağlandı

Colorado Nehri’nde kalan suyun çok azı Meksika'ya ulaşıyor. Ancak 2014'te, yaklaşık iki ay boyunca, Meksika'nın San Luis Río Colorado şehri, nehir yatağında çok daha fazla suya şahit oldu. Meksika ve ABD su ve toprak yönetimi kurumları, ABD-Meksika sınırındaki Morelos Barajı'ndan 130 milyon metreküp suyu serbest bırakmayı kabul etti. Bu durum, bitki ve hayvanların nehir kuruduğunda terk ettikleri alanlara geri dönmeye başlaması için nehri uzun süre canlandırdı. Birkaç hafta boyunca, nehir kurumaya ve bir kez daha geri çekilmeye başlamadan önce okyanusa bağlandı.

Mead Gölü

Colorado Nehri’nin beslediği göller için koşullar daha iyi değil. ABD'nin en büyük rezervuarı olan Mead Gölü, 1937'de ilk doldurulmasından bu yana şu anda en düşük su seviyesinde bulunuyor. Temmuz 2022 itibariyle, kapasitesinin sadece yüzde 27'sine kadar doluydu. 1999'dan bu yana yüzde 100'e yakın bir seviyeye gelemedi. Gölün kendisi Güney ABD ve Kuzey Meksika'nın büyük bir kesimine su sağlıyor ve aynı zamanda oradaki suyla ünlü Hoover Barajı’nda güç üretiliyor. Buradaki su seviyeleri çok daha fazla düşerse, enerji üreten hidroelektrik türbinleri çalışmayı durdurabilir.

Powell Gölü

ABD'deki en büyük ikinci rezervuarı konumunda olan Powell Gölü de Colorado Nehri’nden besleniyor ve ilk doldurulduğundan bu yana en düşük su seviyesinde bulunuyor. 2022'nin sonunda daha da fazla düşmesi bekleniyor.

Cerro Prieto Rezervuarı

Kuzey Meksika'daki Guadalupe yakınlarındaki Cerro Prieto Rezervuarı gibi daha küçük rezervuarlar için işlerin daha da vahim olduğu söyleniyor. Temmuz 2022 itibariyle, bu rezervuar maksimum su kapasitesinin yalnızca yüzde 0,5'ini içeriyordu. Devlet, çevre bölgelerde yaşayan insanların geçinebileceği kadar su olduğundan emin olmak için buradaki suyu endüstriyel ve tarımsal uygulamalardan çıkarmak zorunda kaldı.

Baker Dağı

Kuraklıkta kayba uğrayan tek unsur su değil; kar azlığı da sorun teşkil ediyor. Gölleri ve nehirleri dolduran suyun çoğu, dağlarda eriyen karlardan geliyor. Washington'daki Baker Dağı, Kuzey Cascades’teki en yüksek zirve konumunda olup, tepesinde her mevsim duran kalıcı bir kar ve buz tabakası bulunuyordu. Bu tabakanın şuan git gide küçüldüğü gözlemlendi. Aynı şey Amerika'nın batısındaki tüm dağlarda oluyor. Dağlarda daha az kar var, buzullar geri çekiliyor, insanlar ve vahşi yaşam için önemli olan nehirlere ve akarsulara daha az su ulaşıyor. Bu olayların hepsi birbirine bağlı ve hepsi kuruyor.

Büyük Tuz Gölü

ABD'nin en büyük tuzlu gölü olan Utah'daki Büyük Tuz Gölü bile bu büyük kuraklığın etkilerinden kurtulamadı. Göl yatağının neredeyse yarısı, su seviyelerindeki büyük ve uzun süreli düşüşlerden sonra açığa çıktı.Kaynak: NASA, newscientist.com