NASA Mars 2020 rover (keşif aracı) için isim yarışması düzenliyor. NASA, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bünyesinde bulunan okullarda okuyan öğrencilerden isim önerisi istediğini bir yarışma duyurusu ile açıkladı.

ABD devlet okulları, özel okullar ve ev okullarında eğitim gören K-12 (anaokuldan üniversiteye kadarki 12 yıllık eğitim sürecine verilen isim) öğrencileri, Mars 2020 keşif aracının isim yarışmasına dahil olabiliyor. Keşif aracına isim vererek büyük ödülü kazanacak kişi, Temmuz 2020'de Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nde uzay aracının lansmanını görmeye davet edilecek.

NASA, The Name the Rover yarışması ile öğrencileri, Mars keşiflerinin arkasındaki STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) girişimlerini görme ve bu alanlara ilgi duyması için çabalıyor.

NASA Yöneticisi Jim Bridenstine, yarışmaya ilişkin, "Bu isim yarışması ulusumuzun gençlerinin NASA’nın Ay’dan Mars'a kadar misyonlarına katılması için harika bir fırsat." dedi.

Mars 2020 rover 17 Temmuz 2020'de fırlatılacak

Mars 2020 keşif aracının yapımından bir fotoğraf. Kaynak; NASA JPL

Mars 2020 rover (keşif aracı), Mars'ta geçmiş mikrobiyal yaşamın belirtilerini arayacak, gezegenin iklimini ve jeolojisini tanımlayacak, gelecekteki görevler için örnekler toplayacak. Mars 2020 rover'ın fırlatılma tarihi 17 Temmuz 2020, Jezero kraterine iniş tarihi ise 18 Mart 2021 olacak şekilde planlandı.

Mars 2020 misyon yöneticisi George Tahu, "Mars 2020 keşif aracı, son birkaç aydır, proje ekibinin ana gövdeye çeşitli parçaları monte etmesiyle tamamen şekillendi. Bütün eksikliğimiz sadece harika bir isim." şeklinde açıklama yaptı.

Yarışmaya katılmak için öğrencilerin, en geç 1 Kasım'a kadar, önerdikleri keşif aracı isimlerini ve önerilerinin neden seçilmeleri gerektiğini açıklayan en fazla 150 kelimeden oluşan kısa bir yazı sunmaları gerekiyor. Yazılar, sınıf seviyelerine göre üç gruba ayrılacak ve önerilerin uygunluğu, önemi ve özgünlüğü ile kompozisyonlarının özgünlüğü ve kalitesi hakkında değerlendirilecek.

Eyalet veya bölge olarak temsil edilen her gruptan, 52 yarı finalist seçilecek. Ardından her gruptan üç finalist belirlenecek. Seçim sürecinin bir parçası olarak, halk Ocak 2020'de dokuz finaliste çevrimiçi oy kullanma şansına sahip olacak. NASA, seçilen ismi ve sahibini 18 Şubat 2020'de duyurmayı planlıyor.

Jet Propulsion Laboratory'de Mars 2020 rover'ın yapımı;

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=QnuLxzocuhY

Kaynak;

NASA