NASA, astronotlar ile ilgili bir araştırmayı finanse etti. Çalışma sonucunda, astronotların yarısında uçuk çıkmasına neden olan virüs olarak bilinen herpes virüsü tespit edildi. Virüsün, stresten dolayı aktif olduğu düşünülüyor.Herpes virüsü, genellikle immün yetmezliği olan bireylerde asemptomatiktir.Bununla birlikte, artan stres, izolasyon ve immün zorlanma dönemlerinde tekrar aktif hale gelebilir.Sekiz ana herpes virüsü, insanları dünya çapında yüzde 70 ila 95 enfeksiyon oranı ile parazitlendiriyor.Sekizden dördü, hem kısa hem de uzun süreli uzay uçuşu sırasında NASA astronotlarının vücut sıvılarında saptandı. Araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapan 89 astronottan ve uzay aracıyla yolculuk yapan 23 astronottan tükürük örnekleri aldı. İncelenen örneklerden, UUİ'de görevli astronotların yüzde 53'ünde yani 47 kişide, kısa süreli uzay yolculuğu yapan astronotların ise yüzde 61'inde (14 kişide) herpes virüsü tespit edildi.Astronotların hem kısa hem de uzun süreli uzay uçuşu sırasında, hızlanma/yavaşlama, kozmik radyasyon ve mikro çekim gibi değişken yerçekimi kuvvetleri gibi karasal olmayan tehlikelere maruz kalması, bağışıklık ve endokrin sistemlerinin düzensizliğine katkıda bulunan stres etkeni ile kümelenir. Astronotlar ayrıca, sosyal ayrılma, sınırlandırma, uykusuzluk, sirkadiyen ritim bozukluğu ve endişe dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bazı yaygın stresörlere de maruz kalır.Bu uzay uçuşu ile ilişkili stres faktörlerinin, bağışıklık sistemini, (özellikle adaptif bağışıklık sistemini) olumsuz yönde etkileyen stres hormonlarının salınımını kronik olarak arttırdığını gösteren kanıtlar saptandı.

Araştırmayı yapan ekip, bir uyarıda bulunuyor; astronotların yalnızca küçük bir kısmı uykuda olan virüsün uyanmasının bir sonucu olarak semptomlar geliştirirken, daha uzun uzay uçuşu görevleri için tehlike oluşturabilir. Örneğin Mars yolculukları. Araştırma ekibi, uzaya gitmeden önce astronotlara, mümkün olduğunda profilaktikler (aşılar) öneriyorlar.

Görev ne kadar uzun olursa herpes virüsü o kadar artıyor

Makalenin baş yazarı olan Dr. Satish Mehta, “Bugüne kadar, kısa uzay mekiği uçuşlarında 89 astronottan 47'sinde ve daha uzun UUİ misyonlarında 23 astronotton 14'ünde herpes virüsünü tespit ettik. Bu frekanslar, uçuş öncesi veya sonrasında veya uygun sağlıklı kontrollerden gelen numunelerden belirgin şekilde daha yüksektir.Araştırma, uzay uçuşu görevi ne kadar uzun olursa virüslerin o kadar aktif hale geldiğini ortaya koydu." ifadelerinde bulundu.Kaynak; Frontiers in Microbiology