Nallıhan'da vaşaklar ve yaban hayatı korumaya alınıyor. Kedigiller üzerine 10 yıldan fazla süredir araştırmalar yapan Dr. Deniz Mengüllüoğlu'nun Nallıhan'daki vaşakların ve diğer yaban hayatının büyük yangından nasıl etkilendiğini araştıracak çalışması, Rufford Foundation tarafından desteklenecek.Yaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu ve ekip arkadaşları, Ankara Nallıhan'da geçtiğimiz aylarda gerçekleşen yangının yerleşik vaşak popülasyonu ve diğer yaban hayatı popülasyonları üzerindeki etkisini araştırmak için tasarladığı proje, Rufford Vakfı tarafından desteklenecek. Rufford Vakfı'ndan kısaca bahsetmek gerekirse, vakıf, gelişmekte olan ülkelerdeki doğa koruma projelerine fon sağlayarak destekliyor. Dr. Mengüllüoğlu'nun çalışması, Nallıhan'da 30 Ağustos 2020 - 3 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşen büyük çaplı yangının bölgede yaşayan yaban hayatı üzerindeki etkisine yönelik.
Deniz Mengüllüoğlu, Twitter hesabındaki gönderisinde, "Nallıhan'daki büyük yangının yerleşik vaşak popülasyonu ve diğer yaban hayatı popülasyonları üzerine olan etkisini araştırmak üzere sunduğumuz proje önerisi Rufford koruma fonu tarafından desteklenmeye uygun bulundu." dedi. Mengüllüoğlu, tweetinin devamında, "Kasım ayı içerisinde yanan ve yanmayan alanlarda fotokapan çalışmalarına başlayarak önceki yıllarla veri ve yoğunluk karşılaştırmaları yapacağız. Aynı zamanda sorumlu kurumlarla vaşaklar ve diğer türler için önemli olan bu alanda sürdürülebilir yönetim ve yaşam yöntemlerini tartışacağız." diyerek açıklamasını noktaladı.
Tuzak kameralar kurulacak STK kurmak hedeflenecek
Projede yürütülecek faaliyetlere ilişkin Rufford Vakfı bilgi verdi; tuzak kamera kurulumu bunlardan ilki. Proje ekibi, çalışma alanına, yanmış alanların iç ve dış kısımlarına tuzak kameralar kuracak. Ekip, yanmış alanların içindeki ve dışındaki kameraya yakalanma oranlarını ve yoğunluğunu ve önceki yılların kamera verileriyle karşılaştırarak yaban hayatı mevcudiyet eğilimlerini belirlemeye çalışacak.Bir diğer çalışma, dışkı örneklemesi olacak. Daha önce bölgedeki tüm vaşak bireyleri genotiplendirildiği için vaşak dışkılarındaki DNA örnekleri de tuzak kameraya alternatif olarak toplanacak ve kamera görüntüleri olmazsa analiz edilecek.Üçüncü olarak, Anadolu Vaşağı Projesi hakkında uzun bir belgesel film ile bulgular sonuçlandırılacak. Ayrıca, birkaç da kısa belgesel çekilecek ve vaşak, yaban hayatı ile habitatları üzerindeki insan kaynaklı etkiler konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılacak. İnsan kaynaklı etkilere örnek olarak, orman yangınlarını, sürdürülebilir ormancılığı, ormancılıkta kullanılan dikenli telleri, habitatlardaki insan ayak izlerini ve kaçak avlanmayı verebiliriz.Projenin yürüteceği bir diğer faaliyet bakanlık müdürlükleri ve departmanları ile toplantılar düzenlenmesi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Mühendisleri Odası üyeleriyle orman yönetim planındaki değişikleri tartışmak ve çalışma alanının statüsünü korumasız durumdan sıkı korumaya almak için ekip, iletişime geçti.Son olarak ekibin bir diğer hedefi bir sivil toplum kuruluşu (STK) kurmak. Ekip, biyolojik çeşitlilik ve habitat konularında farkındalığı artırmayı ve projeler yürütmeyi amaçlayan bir STK kurmayı amaçlıyor.
Nallıhan yangını - Dr. Mengüllüoğlu bölgenin yangın sonrası haritasını yayımladı
Instagram'da yayımladığı Nallıhan'ın yangın sonrası harita görüntüsü.">Dr. Mengüllüoğlu, Instagram hesabından Nallıhan'daki yangına ilişkin bir paylaşım yaptı. Deneyimli yaban hayatı araştırmacısı, bölgede büyük bir alanın son 4 yıl içerisinde yanarak kül olduğunu belirterek, yanan alanın büyüklüğünü gösterdi. Dr. Mengüllüoğlu, paylaşımın altında harita verilerini kısaca açıkladı: "Ekim 2020 Landsat uydu görüntülerini kullanarak oluşturduğum vaşak proje sahası vejetasyon haritası. Renkler yanıltmasın, 'kırmızı' ormanı gösteriyor. Yeşil görünen alan ise 2020 Eylül ayında yanan alan. Büyüklüğü 1250 hektar (12.500 dönüm, 2500 futbol sahası) civarında. 2016 yılında Sobran-Bozyaka-Sarıkaya arasında yanan alanın büyüklüğü ise 650 hektar (6500 dönüm, 1300 futbol sahası) civarında. Eksik ya da fazla çizilen alanlar olmuş olabilir ama ortalamayı pek değiştirmiyor. Dört yıl içerisinde yaklaşık 1900 hektar orman alanı gökyüzüne karıştı." Kaynaklar;Rufford Foundation