İklim değişiklikleri ve çevre kirliliği gibi önemli çevresel sorunlara dikkat çekmek için yolculuğa çıkan “Geleceğe Yelken Açıyoruz ekibi, Türkiye denizlerinden topladıkları su numunelerini, analiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi’ne teslim etti. “Sıfır Atık” projesini destekleyen ekip, denizlerimizin kirlilik haritasını oluşturmak için kolları sıvadı.

Geleceğe Yelken Açıyoruz Ekibi Deniz Suyu Numuneleri Topladı

Yelken eğitmeni Murat Tan ve amatör denizci Emre Diyar, bir süre önce Türkiye denizlerine yelken açmış ve deniz kıyılarından su numuneleri toplamıştı. Çevre kirliliği hakkında toplumu bilinçlendirme hedefinde olan ekip, “Geleceğe Yelken Açıyoruz” sloganıyla yolculuğa başlamıştı. Artvin Hopa’dan numune alımı ile başlayan proje, daha sonra Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri boyunca devam etti.3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin, deniz sularını karış karış gezerek tüm kıyılardan su örnekleri toplayan ekip bu örnekleri, Marmaris Karacasöğüt iskelesinde MSKÜ’ye ait Rota48 gemisinde, MSKÜ araştırmacılarına iletti. MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük’ün de katıldığı etkinlikte, toplanan numuneler projenin tekne kaptanı Murat Tan tarafından, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağdaş Gönen'e teslim edildi.Ekibin topladığı deniz suyu örnekleri, MSKÜ laboratuvarlarında bilim insanları tarafından incelenecek. Bu sayede Türkiye’nin tüm denizlerinin kirlilik profili bilimsel olarak gözlemlenebilecek.

“Sıfır Atık Projesine Bilimsel Ve Akademik Desteğimizi Ortaya Koyacağız”

Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Çağdaş Gönen, Sıfır Atık Projesi’ne önem verdiklerini şu şekilde anlattı; “Sıfır Atık hareketi çerçevesinde ülkemizde israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması ve atık oluşumunun azaltılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalışmalar sürdürülmekte. Bizler de üniversite ve akademisyenler olarak bu projeye bilimsel ve akademik açıdan destek vermeye devam ediyoruz”. Geleceğe Yelken Açıyoruz ekibinin çalışmalarını anlatan Doç Dr. Gönen; “Gelecek için Yelken Açıyoruz ekibi Artvin Hopa'dan başladı; Karadeniz'i, Marmaray'ı, Ege'yi ve Akdeniz'i geçerek bir seyir yaptı. Çevre problemlerinde farkındalık oluşturmak, iklim değişikliği konusunda dikkat çekebilmek için yaptıkları bu seyahatleri boyunca, bizim için tüm kıyılardan deniz suyu örneği aldılar. Bizler bu suların içinde plastik kirliliği analizleri yapacağız. Sıfır atık projesine bilimsel ve akademik desteğimizi ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.Kaynak ve Görsel: MSKÜ Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü