Antoine Lavoisier tam adıyla Antoine-Laurent de Lavoisier Fransız kimyagerdir. Modern kimyanın babası olarak bilinen Lavoiser kütlenin korunumu kanunu ortaya koymuş ve kimya biliminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 26 Ağustos 1743’da Paris’te doğmuş ve 8 Mayıs 1795 tarihinde yine Paris’te ölmüştür.

Antoine Lavoisier Kimdir?

Modern kimyanın babası olarak anılan Antoine Lavoisier, modern kimya biliminin kurulmasında önemli adımlar atmıştır. Lavoisier’ın yaklaşımına kadar olan süreçte maddeler ve reaksiyonlar “simya” olarak ele alınıyordu ve antik dönemlerden kalan bilgilere dayanıyordu.“Simya” olarak ele alınan maddelerle ilgili dağınık çalışmaları belli bir bütünlükle ele almıştır. Bunlardan en önemlisi ise kütlenin korunumu kanunu ortaya çıkarmasıdır. Antoine Lavoisier ayrıca 1789 Fransız İhtilali'ni de yaşamıştır.

İlginizi çekebilir:

https://bilimma.com/haberler/yatirimci-psikolojisi-nedir-ve-basarili-yatirimcilarin-ozellikleri/

Antoine Lavosier Hayatı

Parisli zengin bir ailede dünyaya gelen Lavoisier, küçük yaşlarında annesini yitirmiştir. Babasının yakın ilgisi ile büyür. İlk başlarda Hukuk alanına merak salan Lavoisier daha sonra deneylerle ilgilenmeye başlar. 20’li yaşlarında Fransız Bilim Akademisi tarafından altın madalya ile ödüllendirilen bir aydınlatma projesi geliştirir. 25 yaşına eriştiğinde kimya ile ilgili çalışmaları onu akademi üyesi seçilmesini sağlar. Fransa’nın jeolojik haritasının oluşturulması, tarımın iyileştirilmesi, metrik sistemin oluşturulması gibi pek çok çalışma içinde görevlendirilir. Ayrıca Fransa için barut üretimi sorumluluğu da yine Lavoisier’e verilir.

Modern Kimyanın Babası

Lavoisier döneminde, kimya alanında Antik Yunan döneminden kalan “toprak, su, ateş ve hava”’nın dört temel element olduğu öğretisi geçerliliğini korumaktaydı. Bu öğretiden yola çıkarak Lavoisier “Flogiston deneyi”ni tasarladı ve flogiston kavramını geliştirdi. Bu kavram yanan nesnenin flogiston adında bir madde çıkardığını öngörmekteydi. Daha sonra gerçekleşen çalışmalar ve gazların keşfi ile flogiston teorisi geçerliliğini yitirdi. Sonraki deneylerinde elde ettiği bulgu ve gözlemlerini Traité Élémentaire de Chimie adlı yapıtında toparladı. Bu yapıt modern kimyanın doğmasını sağlayan temel eserlerden biri olarak öne çıktı. Çünkü kimyayı sistemli bir şekilde ele alıyordu. Ayrıca Antoine Lavoisier, “Kütlenin Korunumu Yasası”nı da ortaya koydu ve hiçbir şeyin yoktan var edilemediği ve maddenin dönüşümlerde miktar olarak aynı kaldığını gösterdi. Bu yasayı öne çıkarabilmesinde, sistemli bir yaklaşıma sahip olması ve duyarlı ölçümler yapabilmiş olması önemliydi.

Lavoisier ve Eşi

Lavoisier’e çalışmalarında eşinin de büyük yardımları olmuştur. Deney şekillerinin çizilmesi, yabancı kaynaklı makalelerin çevirilmesi ve yazılan makalelerin yayına hazırlanması konusunda hep desteklemiştir.

Modern kimyanın babası olarak anılan Lavoisier devrimsel bilimsel yaklaşımlara ve Fransa için çalışmalar sürdürmüş olmasına rağmen devrim mahkemesi tarafından idama mahkum edilir. İdam sebebi devrim karşıtı aristokrasiyle olan ilişkileri ve bunun yanı sıra topladığı vergilerle gerçekleştirdiği bir takım bilimsel çalışmalar olmuştur. Durumu gören günün seçkinleri, Lavoisier’in Fransa’ya olan katkılarını ortaya sererek bağışlanmasını talep ederler. Ancak Yargıcın verdiği cevap günümüzde hala dikkat çekicidir. Yargıç “Cumhuriyet’in bilginlere ihtiyacı yoktur.” cevabını vermiştir ve 51 yaşında Antoine Lavoisier idam edilmiştir.

Kaynak : Science History