American Society for Microbiology her yıl agar üzerine bakterilerle yapılan sanat eserlerinin katıldığı bir yarışma açıyor. 2016 yılında ise Türkiye'de dahil olmak üzere 26 ülkeden araştırmacı ve mikrobiyolog 117 farklı sanat eserleri ile yarışmaya katıldı. Türkiye'den İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Barış Halaç ve Sevgin Çan katıldı. Halaç ve Çan'ın eseri ise halk oylamasında birinci seçildi. Kendilerini tebrik ederiz.

1. Petri

Yarışmada 1.lik ödülünü Danimarka University of Copenhagen'de yüksek lisans öğrencisi olan Md. Zohorul Islam kazanmış. Birinci olan petride agar üzerine kırmızı için hayvanlarda ve insanlarda fırsatçı patojen olan Staphylococcus aureus , yeşil için insan derisinde kommensal olarak yaşayan Staphylococcus xylosus , beyaz için hayvanlar için patojenik olan Staphylococcus hyicus , sarı için L-glutamat ve L-lisin üreten ve endüstriyel üretimde kullanılan Corynebacterium glutamicum mikroorganizmalarını kullanmış.

2. Petri

2. olan eser ise "This is not a beer!", bu çalışmayı İtalya'dan Livia Bodnar, Cristiana Catella, Erika Grandolfo ve Mariarosaria Marinaro gerçekleştirmiş. Çalışmada metisilin dirençli Staphylococcus aureus kullanılmış. MRSA olarak da anılan bu patojen hayvan ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmakta. Staphylococcus aureus, hidrojen peroksiti su ve oksijene dönüştüren katalaz enzimi sentezlemekte. Çalışmada ise bira bardağı şeklinde yetiştirdikleri bakterinin üstüne hidrojen peroksit damlatmışlar ve reaksiyonun başlamasını sağlamışlar. Böylece su ve oksijene parçalanırken köpüren hidrojen peroksit bira köpüğü olmuş.

3. Petri

3. olan eser ise 12 yıl boyunca dünya çapında önemli salgınlar yapmış mikroorganizmalara vurgu yapan bir eser. Eseri yaparken Salmonella enterica serovar Typhimurium ve Escherichia coli MG1655 (Hektoen enterik agar) patojenleri kullanılmış. Teksas'tan Elena Gart, Laura Bryan, Sara V. Little ve Sara Lawhon bu eseri üretmişler.

Bu üç eserin yanı sıra yarışmanın facebook sayfasından insanlara en beğendikleri eser sorulmuş ve halk oylamasındaTürkiye'den İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Barış Halaç ve Sevgin Can "Kurdun bakteriyel gölgesi" birinci olmuş.

Halk Oylaması 1.si

2017 yılında bu yarışmada yer almak isteyenler yada ilgilenenler buradaki formu doldurarak haberleri takip edebilir.

KAYNAK: http://www.microbeworld.org/backend-submitted-news/2132-announcing-asm-s-agar-art-2016-winners