Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstüne çıkacağı uyarısını yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 11-16 Temmuz tarihlerini işaret etti.

14 Temmuz Cuma Günü Sıcaklık Pik Noktasına Ulaşacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son yaptığı değerlendirme sonucunda, 11 Temmuz Salı günü itibariyle, ülkenin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği ifade ediliyor. Hem Afrika hem de Basra’dan yola çıkan sıcak hava dalgası, 11 Temmuz’dan sonra etkilerini hissettirecek. Uzmanlar sıcaklığın pik günlerinin cuma, cumartesi ve pazar günleri olacağını ön görüyor. Sıcak hava severlerin bile gölgelere sığınacağı bu sıcak günlerde, işverenlerin homeoffice çalışma kararı alması öneriliyor.

Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesinde Yaşayanlar Dikkat!

Bu günlerde Orta ve Batı Avrupa’da etkisini sürdüren sıcak hava dalgası Doğu’ya doğru etki alanlarını genişletiyor. Sıcaklıkların en yoğun olması beklenilen 14 Temmuz Cuma günü, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde olması beklenirken, 6-9 derece sıcaklık farkını aşacağı öngörülüyor. Hafta ortasından itibaren ise, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerin ise, 2-6 derece üzerine çıkacağı ifade ediliyor.Sıcaklıklardan en çok etkilenecek bölgelerin Marmara ve Ege bölgeleri olduğu ifade edilirken, bu bölgelerdeki sıcaklık seviyesini Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin takip edeceği belirtiliyor. Doğu Bölgelerinin ise, sanılanın aksine mevsim normallerinde kalacağı ve bu sıcak hava dalgasından etkilenmeyeceği vurgulanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 11-14 Temmuz tarihlerinde beklenen sıcaklıklar sıcaktan etkilenecek illere göre şöyle:Ankara: 31-35 dereceİstanbul: 32-36 dereceİzmir: 36-40 dereceEdirne: 37-41 dereceÇanakkale: 36-39 dereceMuğla: 36-40 dereceAdana: 38-42 dereceAntalya: 37-43 dereceKayseri: 30-32 derece

11.00-16.00 Saatleri Arasında Tedbirli Olmak Gerekiyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı son uyarıda, sıcak hava dalgası sebebiyle; Marmara, Ege, Akdeniz Bölgelerinde yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiğinin altı çizildi. Kronik rahatsızlığı olanlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere, tüm bireylerin günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları önerildi.

Sıcak Havalardan En Az Seviyede Etkilenmek İçin…

Uzmanlara göre, sıcak havalardan azami miktarda etkilenmek mümkün. Önümüzdeki günlerde etkisini artıracak sıcak havalarda ise mümkünse klima kullanarak ortamı havalandırmak, bol sıvı tüketip vücuttaki dengeyi korumak, ince, açık renk giyisiler giyinmek, sık sık duş almak öneriliyor. Dışarıda aktif olarak çalışan bireylerin, sıcak çarpması belirtilerine karşın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği vurgulanıyor.

Kaynakça:Bilkent ÜniversitesiMeteoroloji Genel Müdürlüğü