Stonehenge başta olmak üzere on binlerce antik sitenin Avrupa'yı inşa ettiği tartışılmakta. Yeni bir çalışma, bu megalitlerin (anıt oluşturmak amacıyla kullanılan taşlar) bağımsız olarak bir araya getirilmediğini ve bunların yerine yaklaşık 7 bin yıl önce Kuzeybatı Fransa'nın Brittany bölgesinde tek bir avcı-toplayıcı kültüre kadar gidileceğini gösteriyor.University College London'da arkeolog ve Stonehenge uzmanı Michael Parker Pearson, "Bu, Brittany'nin, Avrupa megalitik fenomeninin kaynağı olduğunu kesinlikle gösteriyor" dedi.

Birçok araştırmacıya göre ise megalitler birbirinden bağımsız inşa edildi

Önceleri, çoğu antropolog, megalitlerin Yakın Doğu ya da Akdeniz kaynaklı olduğunu düşünürdü. Birçok modern düşünür, Avrupa'daki beş ya da altı farklı bölgede bağımsız olarak icat edildikleri fikrini desteklemektedir.Çalışmanın yazarı, İsveç Göteborg Üniversitesi'nde arkeolog Schulz Paulsson, tarih öncesi bir arkeolojik zaman çizelgesini yeniden inşa etmek için Avrupa'daki 2 bin 410 antik bölgeden gelen verileri, radyokarbon tarihlemesi yaptı. Radyokarbon verileri çoğunlukla bölgelere gömülen insan kalıntılarından elde edildi. Çalışma sadece megalitleri değil, aynı zamanda ayrıntılı, toprak mezarlara sahip olan ancak devasa taşlara sahip olmayan sözde premegalitik mezarları da kapsadı. Schulz Paulsson, tarihleri daha da daraltmak için sitelerin mimarisi, araç kullanımı ve mezar gelenekleri hakkındaki bilgileri de kapsama alanına aldı.

Paulsson, megalitlerin ilk Kuzeybatı Fransa'da ortaya çıktığını iddia ediyor

Görsel; Schulz Paulsson.

Milattan Önce (M.Ö.) 4 bin 300'lü yıllara kadar megalitler güney Fransa, Akdeniz ve İber Yarımadası'nın Atlantik kıyılarındaki bölgelere yayılmıştır. Stonehenge'in M.Ö. 2 bin 400 civarında yapıldığı düşünülmektedir. Ancak Britanya Adaları'ndaki diğer megalitler M.Ö. 4 bine kadar uzanmaktadır. Kıyı bölgelerindeki dar taşlarla kaplı mezarlar gibi belirli megalitik tarzlar, tarih öncesi denizciler tarafından yapıldığını öne sürüyor. Schulz Paulsson, Avrupa’daki gelişmiş denizcilik sektörünün ortaya çıkmasını yaklaşık 2 bin yıl öncesine kadar dayandığını iddia etti.Parker Pearson, megalitlerin önce kuzeybatı Fransa'da ortaya çıktığını ancak daha sonra bazı kültürlerin bağımsız olarak bu fikri geliştirdiği olasılığını dışlamadıklarını belirtti. Göteborg Üniversitesi arkeologlarından Karl-Göran Sjögren, kuzeybatı Fransa'nın ilk inşaatçılar arasında olduğunu kabul ediyor.Kaynak; https://www.sciencemag.org/news/2019/02/stonehenge-other-ancient-rock-structures-may-trace-their-origins-monuments?utm_campaign=news_daily_2019-02-11&et_rid=531232040&et_cid=2661594