Akdeniz foklarının sığınağı olan Mavi Mağara, Antalya’nın Kaş ilçesi kıyılarında turizm sezonunda özel teknelerin giriş yaptığı tespit edilen mağaraların başında geliyor. Akdeniz foklarının üreme noktası olan bu mağaraya özellikle gece yapılan ziyaretler fokları oldukça rahatsız ediyor. Dünya’da sayısı gitgide azalan ve rahatsız edildikleri için büyük baskı altında bulunan Akdeniz fokunun yaşam alanını korumak amacıyla, Demre Kaymakamlığı ve Kaş Kaymakamlığı tarafından mağaranın girişlere kapatılması uygun görüldü.Kaş Sahil Güvenlik komutanlığının aldığı güvenlik tedbirleriyle Kaş/Kalkan AKUT personelinin özverili çalışmasıyla başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. AKUT personelleri ulaşılması güç olan mağaraya ip tekniğiyle sarktı. Mavi Mağara girişinde zincir çekilerek girişlere kapatıldığı belirtildi. Ardından uyarı belirten tabelalar yerleştirildi.SAD-AFAG ekipleri bu soruna bir çözüm üretti ve fokların yatak odalarına uyarı tabelaları ve fiziki engeller tasarladı. İlgili Mülki İdari Amirlikler, Sahil Güvenlik ve AKUT ortaklığıyla mağaraya insan ziyaretlerine karşı engeller koyuldu.Bu tedbirler Monk Seal Allience destekli SAD-AFAG’ın gerçekleştirdiği “Akdeniz Fokunun Muğla ve Antalya kıyılarında somut adımlarla korunması” projesi kapsamında alındı.

<a href=

Görsel: Mert Gökalp">

Mavi Mağara’nın Özellikleri Nelerdir? Mavi Mağara Hakkında Her Şey…

Mavi Mağara, Antalya’nın Kaş ilçesine 18 kilometre uzaklıkta 1972 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından bulunan geniş bir mağaradır. 50 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde, 15 metre yükseklikteki bu mağara, farklı odacıklara ve kanallara sahiptir. Bu mağara, iç ve dış galeriler olarak ikiye ayrılır. İsmini içindeki dehlizden içeri giren mavi ışıktan almıştır. İç galerinin içi tamamen karanlık olmasıyla birlikte hava boşluğuna çıkmaya imkân verir. Mağaranın hem iç hem de dış bölgelerinde canlı çeşitliliği çok fazladır. Yumuşak mercan oluşumları ise dikkat çekici seviyededir. Bazı dönemlerde ise iç galeride karides sürüleri görülebilir.

<a href=

Görsel: Mert Gökalp">

Akdeniz Foku Nedir? Akdeniz Fokunu Nasıl Tanırız?

Akdeniz foku, fokgiller familyasının sadece Akdeniz sahilleri ve Batı Afrika’nın bir sahilinde yaşayan endemik bir türdür. Üreme, yaşama ve barınma için insanların kolay ulaşamadığı, insan yapılarından uzak yerleri tercih ederler. Tercihen, kıyı mağara ve kovuklar, kayalık sahilleri seçerler. Bu alanlar insan baskısına maruz kaldığında ise doğrudan etkilenir ve alanı terk etmek isterler. Türkiye’de ise, İzmir’in Foça ilçesinde, Antalya’da Mavi Mağara’da bolca bulunurlar. Akdeniz fokunun boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram ağırlığındadır. Su üzerinde görüldüklerinde; iri kafaları, uzun bıyıkları, siyah gözleri oldukça dikkat çeker. Karada görüldüğünde ise iri vücudu, tombul görünümüyle tanınabilir. Vücudunun her iki yanında da ön yüzgeçleri ve arka yüzgeçleri bulunur. Akdeniz fokları, diğer yüzgeçayaklı türlere göre asosyal ve ürkektir. Türkiye’de gözlemlenen Akdeniz fokları, genelde tek başlarına dolaşırlar, nadiren 2’li gruplarla görülmüşlerdir.

<a href=

Görsel: Mert Gökalp">Kaynakça:Mert Gökalp Resmi Sosyal Medya HesabıWikipediaKültür Portalı