Mavi Balinalar, Dünya’nın en büyük yiyicileri olarak kabul ediliyor. Bilim insanlarının araştırmaları sonucu görüldü ki, her gün tonlarca yiyecek yutan bu canlılar deniz kirliliği nedeniyle fazla miktarda mikroplastiği de yutuyor.

ABD’de Spesifik Olarak 3 Balina Türü İncelendi

1 Kasım Salı günü araştırmacılar, ABD Pasifik kıyılarındaki üç balina türü (Mavi Balina, Oluklu Balina (diğer ismiyle Fin Balinası) ve Kambur Balina) tarafından yutulan mikroplastik miktarı tahminini sundu. Deniz memelileri için sağlık endişeleri oluşturabilecek bu konu araştırmacılar tarafından detaylandırıldı.Bu balinalar, süzerek beslenenler ya da süzücüler olarak biliniyor. Yiyeceklerini (kril denilen karides benzeri kabukluları ve diğer küçük avları) ağızlarında, insanların da tırnaklarında bulunan bir madde olan keratinden yapılmış plakaları kullanarak deniz suyundan süzerler.

Mavi Balinalar 10, Oluklu Balinalar 6 Milyon Mikroplastik Yutuyor

Bahsi geçen çalışmaya göre mavi balinalar, günde yaklaşık 10 milyon mikroplastik parça veya yaklaşık 43,5 kg plastik yutabilir. Ana avı kril olan Oluklu Balinalar için, tahmini günlük sayının yaklaşık 6 milyon mikroplastik parça veya 25,85 kg’a kadar plastik olduğu belirtildi.Araştırmaya göre, krille beslenen Kambur Balinalar günde yaklaşık 4 milyon mikroplastik parça (17,24 kg’a kadar plastik) yutabilirken, balıklarla beslenenler çok daha küçük bir miktarda, kabaca 200 bin parça plastik alabilirler.Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmanın ortak yazarı Stanford Üniversitesi Deniz Biyoloğu Dr. Matthew Savoca, "ABD Batı Kıyısı'ndaki orta derecede kirli sularda, balinalar hala günde milyonlarca mikroplastik ve mikrofiber yutuyor olabilir" dedi.

Mikroplastikler Çoğunlukla Plastik Yutan Avları Aracılığıyla Alınıyor

Savoca, "Ayrıca, bu balinalardan büyük çoğunluğun (yüzde 99’unun) plastikleri filtreledikleri sudan değil, daha önce plastik yutan avları yoluyla aldığını saptadık" diye konuştu.Yapılan bu çalışma; balinaların beslenme biçimleri, besin alım miktarları ve Kuzey Amerika'nın batısı boyunca güneye doğru akan Kaliforniya Akıntısı gibi kirli alanlardan oluşan habitatların bir sonucu olarak mikroplastik yutulması için nasıl yüksek bir risk altında olabileceğini gösterdi.

Mikroplastik Yoğunluğu Onlara Zarar Veriyor

Araştırmacılar; 126 mavi balina, 65 kambur balina ve 29 oluklu balinanın yiyecek arama davranışını inceleyerek günlük mikroplastik alımını, bir kamera, mikrofon, GPS takip cihazı ve hayvanın sırtına yerleştirilmiş elektronik etiket cihazlarından alınan ölçümleri kullanarak tahmin ettiler. Daha sonra Kaliforniya Akıntısı'ndaki mikroplastik yoğunluğunu hesaba kattılar.Çalışmada, balinaların esas olarak 50-250 metre derinliklerde beslendiği ve açık okyanus ekosisteminde ölçülen en yüksek mikroplastik yoğunluğuna denk geldikleri belirlendi.