Mars'ta su kütleleri bulundu. Mars'ın güney kutup bölgesinde buzulların altında keşfedilen su kütleleri gökbilimcilere göre, tuzlu su. Ayrıca araştırmacılar, bu su kütlelerinin 4 farklı göl olduğunu söylüyor. "Mars'ta su var mı?" sorusu Mars çalışmalarının öncelikli cevap aradığı konulardan biridir. Birkaç milyar yıl önce Mars, tıpkı Dünya gibi sıcaktı ve su bulunduruyordu ancak ilerleyen zamanlarda atmosferin yavaş yavaş dağılmasıyla çok ince bir atmosfere sahip olan gezegende su yok olarak, bugün gördüğümüz kuru çöle dönüştü. Günümüzde, Mars'ın yok denecek kadar az olan atmosferinden kaynaklı alçak basınç, normal şartlarda yüzey suyu bulunmasını imkansız kılıyor. Yeni yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, Kızıl Gezegen'in güney kutup bölgesindeki buzullarla kaplı bir bölgesinin altında tuzlu su bulunduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar, ilk olarak 2018 yılında yayımladıkları bir çalışmada, Kızıl Gezegen'de buzulların altında göl bulunma olasılığını rapor etti. Nature Astronomy'de 28 Eylül 2020 günü yayımlanan yeni bir çalışma ise, Mars'ta tek bir göl değil, birkaç tuzlu su kaynağı olduğunu iddia ediyor.Makalenin ortak yazarlarından Roma Tre Üniversitesinden gezegen bilimci Elena Pettinelli, "Mars'ta su kütleleri belirledik. Ana su kütlesinin etrafında üç su kütlesi daha bulduk. Bu göller birbirleriyle bağlantılı mı bilmiyoruz." diyor.

Mars'ta su kütleleri buzulların 1,5 kilometre altında

<em>Mars'taki su kütlelerinin, bu buzulun altında olduğu düşünülüyor. Görsel; ESA/ Bill Dunford</em>

Keşif, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars yörüngesinde görev yapan uzay aracı Mars Express'ten alınan radar verileri kullanılarak yapıldı. İlk gölün varlığını araştırmacılar, 2012'den 2015'e kadar yapılan 29 gözlemden sonra ileri sürmüştü. Şimdiye kadar veri seti, 2012'den 2019'a kadar 134 gözlem içeriyor ve Mars'ta suyun varlığına dair çok daha güçlü örnekler teşkil ediyor. Buzun 1,5 kilometre altında 20 x 30 kilometre genişliğinde bir gölün olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar, toplamda 4 gölün bulunduğunu düşünüyor.

<em>Mars'ta bulunan ana gölün (ortadaki) etrafında 3 göl daha keşfedildi. Görsel; Nature</em>

Kızıl Gezegen'in güney kutbu, buzullarla kaplı olduğu için sıvı suya olanak sağlayacak bir sıcaklık da yok. Bu sebeple bilim insanları, sulardaki tuz oranının çok yüksek olduğunu düşünüyor. Bu yer altı sularının nasıl donmadan kalabildiği ise burada cevap buluyor; tuzlu su, donmayı önlüyor. Çünkü, kimyasal tuzlar, suyun donma sıcaklığını düşürebiliyor.Mars göllerinin çok daha tuzlu olduğu düşünülse de Vostok Gölü (Antarktika'da) gibi Dünya üzerinde sahip olduğumuz buzul altı göllere çok benziyor. Şimdi araştırmacıların sorduğu soruların başında bu su kütlelerinin gerçekten bir göl mü yoksa çamur veya kar suyu gibi bir şey mi olduğu geliyor. Mars'ta su olasılığı, suyun olduğu yerde yaşamın da olma ihtimalini sorgulatıyor ancak suların tuzlu olması yaşam ihtimalini düşürüyor. Bu tuzlu sularda gerçekten hayat varsa farklı formlar geliştirmiş de olabilir. Çoğu bilim insanı, anaerobların (oksijene ihtiyaç duymadan hücresel solunum yapan ekstremofil mikroorganizmalar) en olası adaylar olduğunu düşünüyor.

Kaynaklar;Nature AstronomyZME Science