Mars toprağında bitki yetiştirmek için bilim insanları çalışıyor. Georgia Üniversitesinden jeologlar, Mars toprağında bitkilerin büyüyüp büyüyemeyeceğini görmek için toprak koşullarını simüle etti. Araştırmacılar, yapay toprağın dokularının kabuklu ve kurumuş olduğunu ve Mars toprağının bilim insanlarını daha da zorlayacağını söyledi. İnsanlığın bir sonraki adımı Mars'ta olabilir ancak bu görevler başlamadan önce, bilim insanlarının Kızıl Gezegen'de mahsul yetiştirmeyi öğrenmek de dahil olmak üzere çok sayıda çığır açan ilerlemeyi gerçekleştirmesi gerekiyor. Pratikte, astronotlar uzaya sürekli olarak humus taşıyamaz. Dolayısıyla, jeologlar halihazırda Mars yüzeyinde bulunan materyalleri en iyi nasıl kullanabileceklerini araştırıyor. Georgia Üniversitesi araştırmacıları bunu yapmak için, Mars'ta bulunan materyalleri taklit eden yapay toprak karışımları geliştirdi.
Icarus dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar Mars toprağının ne kadar verimli olabileceğini belirlemek için yapay toprakları değerlendirdi. Georgia Üniversitesinde jeoloji doktora adayı ve çalışmanın baş yazarı Laura Fackrell, çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Fackrell, "Mars'ın yüzeyinden kolayca elde edebileceğiniz materyallerin belirli özelliklerini simüle etmek istiyoruz. Bu Mars karışımlarının mineral yapısını veya tuz içeriğini simüle etmek, bize toprağın potansiyel verimliliği hakkında çok şey söyleyebilir. Besinler, tuzluluk, pH bir toprağı verimli kılan özelliklerin parçasıdır. Aynı zamanda bu özellikler Mars topraklarının verimli olup olmadığını ve değilse yaşanabilir hale getirmek için uygulanabilir çözümleri araştırmanın bir anahtarıdır." dedi.Son on yılda Mars'ta yapılan yüzey keşifleri, gezegen yüzeyinin kimyasına ilişkin geniş bilgiler sağladı. Ekip, NASA'nın yüzey örneklerinden alınan verileri kullanarak, benzerleri geliştirmek için regolit (kayayı kaplayan materyal) veya yüzeyin yakınındaki gevşek materyaller üzerinde çalıştı. Kullanılan materyaller toprak, kil mineralleri, tuz ve Mars'ın yüzeyinden elde edilen gevşek materyallerin karışımlarının simüle edilmiş hali. İnce atmosfere, aşırı soğuğa ve düşük oksijene rağmen Mars'ın yüzeyinin nitrojen, fosfor ve potasyum dahil olmak üzere bitki temel besin maddelerinin çoğunu içerdiği biliniyor. Besinlerin varlığı büyük engellerden birini aşıyor ancak yine de bitki yetiştirmek için birçok zorluk bulunuyor. Fackrell, "Sorunlardan biri, bu besin maddelerinin oluşunun bitkiler için yeterli olmaması. Eğer bir bitkiyi toprağa koyarsanız, sadece magnezyum veya demirin olması bitkinin onu topraktan çekebileceği anlamına gelmiyor." şeklinde konuştu.
Mars görevleri için Mars toprağında bitki yetiştirmenin önemi
Simüle edilmiş Mars topraklarını kullanan Fackrell ve araştırmacılar, yapay taklitlerin dokularının kabuklu ve kurumuş olduğunu keşfetti; bu, Mars topraklarının bazı beklenmedik koşullarını yansıtarak bunların kullanımını daha zor hale getirebilir. Bu zorluklar, imkansız olmasa da çok zor bir göreve işaret ediyor.Georgia Üniversitesi öğretim üyeleri Paul Schroeder, Mussie Habteselassie ve Aaron Thompson'dan oluşan ekip, tarım bilimine bakarak Dünya'da kullanılan çözümleri uyarlıyor. Araştırmacılar, bitkilerin büyümesine yardımcı olmak için toprağın durulanmasından bakteri veya diğer mantarlar gibi aşılayıcıların toprağa eklenmesine kadar birçok çalışmayı gerçekleştiriyor. Fackrell, "Belirli bakteri ve mantar türlerinin bitkiler için faydalı olduğu biliniyor ve Mars'ta gördüğümüz gibi stres koşullarında bitkileri destekleyebilir." diye ekledi.Ayrıca bilim insanları, Mars toprağında bitki yetiştirmeye ilişkin bu çalışmanın, Dünya'daki tarımsal çalışmalara da ışık tutacağını düşünüyor. Ekip lideri Fackrell, çalışma hakkında son olarak, "Mars'ta çiftçilik hakkında öğrendiğimiz her şey, Dünya üzerindeki zorlu ortamlarda çiftçiliğe yardımcı olabilir ve bu da sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizi sağlayabilir. Nihai çözüm ne olursa olsun, Mars'a insanlı bir görev olasılığı, yiyecek yetiştirme yeteneğimize bağlı. Mars'ta yiyeceği sağlamak için Mars toprağını kullanıp kullanamayacağımız sorusu, insanlı görevlerin fizibilitesini belirlemede uzun bir yol kat edecek." dedi.Kaynaklar;Basın bülteni - University of GeorgiaMakale - Icarus