Marmaris’te Zarar Gören Doğa ve Yaban Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

21 Haziran 2022 tarihinde Marmaris’te yaşanan orman yangını için söndürme ve soğutma çalışmaları sürerken, yanan alanlardaki olumsuz sonuçlar görülmeye devam ediyor. Yangından en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 4500 hektar alanın yandığı söyleniyor. Buradaki doğal yaşam ve yaban hayatının yangından sonraki akıbetleri merak ediliyor.

“Bördübet’de 4500 Hektar Yandı!”

https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1541135303032938496Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda aralıksız 15 yıl çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Karakulak (Caracal) araştırmacısı Dr. Yasin İlemin, Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin yeni bilgiler paylaştı. Bu bölgenin 2020 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunan alan ilan edilmesinde rehberlik ettiğini ifade eden Dr. İlemin, “Derneğimiz Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği bölgede 2021 yılı yangınlarından sonra araştırma projesine başladı. Projemiz kapsamında alandaki kilit türlerden Karakulak ve Yaban Kedisi başta olmak üzere 2021 yangınları sonrası yaban hayatı üzerindeki ekolojik etkiyi araştırırken tam bu alanda, Bördübet’de 4500 hektar yandı!” dedi.

“Bütüncül ve Ekosistem Temelli Bir Koruma Anlayışıyla Yaralarımızı Sarmak İçin Çalışacağız”

Geçen sene ve bu sene yaşanan üzücü orman yangınlarından sonra yaban hayvanlarının yaşam alanlarının kısıtlandığını söyleyen Dr. İlemin, “Geçen yıl bu canlılar Bördübet’e kaçmışlardı. Bu yılki son yangın ile maalesef sığınacak alanlar çok kısıtlı hale geldi. Alanın doğusu ve kuzeyine sığınmış durumdalar” diye belirtti. Yangının ilk saatlerinden itibaren yangın koordinasyon merkezinde çalışan Dr. İlemin, “Bir yandan hasar tespiti, bir yandan saha gözlemlerimizi yaptım. Tüm bu koşuşturmaca içinde sayın bakan Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve sayın bakan yardımcısı Dr. Veysel Tiryaki ile alandaki yaban hayatının yaşadığı bu ekolojik stresin çözümü üzerine değerlendirme yapma fırsatımız oldu. Kendileri bölgede yürütmeyi planladığımız yangın sonrası ekosistem ve içinde yaşayan yaban hayatının restorasyonu üzerine odaklanacak projelerimize destek olacaklarını belirttiler” şeklinde konuştu.Yangından sonraki süreçte yürütülecek projeler ile ilgili paylaşımda bulunan Dr. İlemin, “Bundan sonraki süreçte ilgili projelerimize farklı disiplinlerdeki bilim insanlarımız, ilgili kamu kurum ve STK’ları da dahil ederek, bütüncül ve ekosistem temelli bir koruma anlayışıyla yaralarımızı sarmak için çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

“Yangından Direkt Zarar Gören Yaban Hayvanlarına Müdahale Etmelisiniz”

https://twitter.com/matvor/status/1422885568887861251Yanan alanlardaki bitki ve hayvan yaşamının iyileştirilmesi noktasında merak edilen pek çok soru var. Bu noktada uzmanların uyarılarını dikkate almak gerekiyor. Uzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun, Twitter hesabı üzerinden yangında zarar görmüş hayvanlara yapılacak doğru müdahaleleri anlattı. Yangın alanında bulunan bir hayvan için olması gereken ilk yardım müdahalelerini şu şekilde anlattı;

  1. Hayvanı duman ve yangın riskinden dolayı yangın bölgesinden uzaklaştırmak gerekiyor. Bunu yaparken hayvana el ile temas etmemelisiniz, kıyafete sarıp almak daha doğru bir seçenek olarak öneriliyor.
  2. Hayvanı sıcak ortama almalısınız. Vücut ısısının düşmemesi için sıcak ortam gerekli görülüyor.
  3. Yanık bir bölgesi varsa bu bölge ılık suyla yıkanmalı.
  4. Yanık kısmın üzeri kapatılmalı, imkân varsa steril bir bez ıslatılıp sarılmalı.
  5. Kıyafet ya da battaniyeyle hayvanın üstünü örtmelisiniz.
  6. Hayvanı kutu ya da kafes gibi bir alana yerleştirerek hareketlerini kısıtlamanız gerekiyor.
  7. Sessiz ve az ışıklı bir şekilde, stresten uzak olarak, hayvan dostumuzu veteriner hekime ulaştırmanız gerekiyor.

Yangından kaçmak için kendilerini toprağa gömen kaplumbağalar bulan bir ekibe, kaplumbağalara direkt ağızdan su verilmesinin tehlikeli olduğunu belirten Vet. Hek. Coşkun, “Kaplumbağalara ağızdan direkt su verilmemesi gerekir. Soluk borusundan akciğerlere kaçabilir. Şokta ve stres halinde olanlarda bu risk daha fazladır. Ayrıca yangından direkt zarar gören yaban hayvanlarına müdahale etmelisiniz. Diğer hayvanlar izlenmeli gerek duyulursa müdahale edilmelidir. Yaban hayvanlarına evcil hayvanlar gibi yaklaşımda bulunmak kimi zaman onlara zarar verebilir. Onun için daha temkinli olunmasında fayda var” açıklamalarında bulundu.