Marmaris'te görülen köpekbalığı vatandaşlarda korku yarattı. Marmaris'te denize giren vatandaşların arasında yüzen köpekbalığı olduğu iddia edilen bir balık görüldü. yaklaşık 1,5 metrelik derinlikte insanların arasında yüzen canlıyı bir vatandaş paspas ile vurarak kovaladı. ABC Gazete'sinin haberine göre vatandaşların köpek balığı olarak bildirdiği bu canlı kafasına paspasla vurulunca sahilden uzaklaştı.Sahilde bulunan bir vatandaş bu canlının videosunu çekerek ABC gazetesine ulaştırdı. Videoda insanların arasında yüzen balığın sırt yüzgeci görülüyor.https://youtu.be/GYfoB6Jf2uo

Köpekbalığı değil Akdeniz Zarganası

Marmaris'te köpekbalığı görüldüğünü iddia eden bu haberin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Uzman Yasin İlemin twitter hesabından bu canlının ne olabileceğine dair açıklamalarda bulundu. İlemin, sırt yüzgecine göre Marmaris kıyısında görülen ve paspasla kovalanan canlının köpekbalığı değil Akdeniz Zarganası olabileceğini belirtti. Ayrıca İlemin, gazetelerin doğa ve çevre editörü ile çalışmalarının önemine dikkati çekti.https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1543921944986279937?s=28&t=urRXsQkDjcJSWQe7WsoB6Aİlemin "O hayvan köpekbalığı değil! AKDENİZ ZARGANASI (Tetrapturus belone) sırt yüzgecinden (dorsal yüzgeç) dolayı köpekbalığı ile çok karıştırılıyor. Deniz yüzeyinde görünen her sırt yüzgeci köpekbalığına ait değildir. Yunus türü olabilir. Bir Akdeniz zarganası olabilir. Akdeni zarganası sırt yüzgeci daha dik ince ve kafaya yakın olur kıyıdaki balıklar ile beslenir. Bölgede görülen kum köpekbalığı yüzgeci ise daha basık ve üçgen. Kum köpekbalığı (Carcharhinus plumbeus) insana saldırmaz. Akdeniz Zarganası da saldırmaz…" şeklinde açıklamada bulundu.

Akdeniz Zarganası (Tetrapturus belone) nedir nerelerde bulunur?

Akdeniz Zarganası Akdeniz'e endemik bir türdür. Akdeniz mızrak balığı ya da Akdeniz kılıç balığı gibi isimlerle de anılabilen bu balık türü daha çok Akdeniz'in ortama kısımlarında, İtalya açıklarında yaşar. Doğu Akdeniz'de de zaman zaman görülmüş ve kayıda alınmıştır. Ege Üniversitesi Balıkçılık Fakülte'sinden Okan Akyol'un çalışmasına göre en son 2020 yılında İzmir Urla'da karantina adası açıklarında 11 metre derinlikte görülmüştür. Bundan öncede yine İzmir açıklarında, Rodos Adasında, Edremit Körfesined 300 metre derinde kayıtları bulunmaktadır.

Tetrapturus belone, Akdeniz zarganası (Foto: O. Akyol)

Okan Akyol yaptığı çalışmada, balıkçılık faaliyetleri sırasında ağlara takılma gibi durumlarla tespit edilmiş akdeniz zarganası kayıtlarını ve 2020 de Urla'daki kayıdı rapor etmiştir. Bunun yanı sıra küresel ısınma ile akdeniz zarganasının dağılım alanının genişleyebileceği ve Ege kıyılarında daha fazla görülebileceğini de belirtmiştir.Kaynak: Akyol, O. (2020). Additional Record of Mediterranean Spearfish, Tetrapturus belone Rafinesque, 1810 (Istiophoridae) from Izmir Bay (Northern Aegean Sea). Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 3(2), 146-148.