Marijuana ile bağımlılık tedavisi yapılabilecek. Marijuana halk arasıdnaki yaygın ismiyle esrar, bağımlılık yapan ve insanların başta beyin gibi sinir sistemi organları olmak üzere vücuduna büyük zararlar veren bir bitkisel bir madde. Ancak tüm olumsuz özelliklerine rağmen marijuananın, opioid bağımlılığı tedavisinde kullanılabileceğine dair yeni görüşler var. Geçtiğimiz yıllarda Amerika'nın çeşitli eyaletlerinde ve Kanada'da tıbbi amaçlı marijuana kullanımı kontrollü olarak serbest bırakıldı. Bu durum kimi kesimlerin tepkisi ile karşılaşmış olsa da tıbbi amaçlı kullanımın faydaları ortaya çıkarılmış olması kontrollü kullanımın önünü açmaya yetmişti.

Marijuana ile bağımlılık tedavisi

Marijuana yani esrar, hem içilebilir hem de yenilebilir esrar formuyla zararlı ve yasa dışı bir bitkisel madde. Ancak bunun ötesinde tıbbi esas kullanımı için dee çalışmalar gerçekleştiriliyor. Marijuananın tedavi ve destek maddesi olarak tıbbi kullanımı için pek çok araştırma yapılıyor. Kimyasal yapısı sebebiyle farklı alanlarda yeni yöntemler sunma potansiyeli taşıyor. Bu çalışmaların bir kısmı bipolar bozukluk gibi sağlık problemleri yaşayanların kullanmasının riskli olabileceği de ortaya çıkarılmış durumda.

Ancak bunun yanı sıra bağımlılıkla mücadele ve madde ve alkol bağımlılığının sonlandırılması içinde yeni bir yaklaşım sağlayabileceği bulunmuş. University of British Columbia'dan araştırmacı Zach Walsh, marijuananın opioid bağımlılarının bağımlılık tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlardan daha az zararlı olduğunu ve bağımlılık tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Daha önceki çalışmalarda da marijuananın opioid yoksunluğu belirtilerini azalttığı diğer araştırmacılar tarafından gösterilmişti (Ramesh, 2011).

Yapılan çalışmada marijuananın akıl sağlığı ile ilgili problemlerin çözülmesinde nasıl kullanılabileceğine dair net veriler elde edilmediğinin altını çiziyor araştırmacılar. Konu hakkında daha fazla kontrollü deneme ve çalışma yapılmasının gerekli olduğunu bildiriyorlar.

Marijuananın multipl skleroz (MS), epilepsi, AIDS ve kanser gibi hastalıklarda kullanımına dair önemli araştırmalar bulunuyor. Bu çalışmalarda marijuananın etken maddesi olan THC'nın hastalıkların ve çeşitli semptomlarının iyileşmesine önemli etkileri olduğu tespit edilmiş. Ancak bunlara rağmen hala esrarın tıbbi amaçlı kullanımı için kısıtlayıcı faktörler bulunmakta. Bunların başında ise esrar bağımlılığı, anksiyete ve psikoz gibi riskler taşıyor oluşudur. Bu sebeple de medikal kullanım için esrar tavsiyesi için yeterli bilimsel delilin ortaya konduğu hala söylenemiyor (Tellioğlu, 2012).

Clinical Psychology ReviewRamesh D, Ross GR, Schlosburg JE, et al. Blockade ofendocannabinoid hydrolytic enzymes attenuates precipitatedopioid withdrawal symptoms in mice. J Pharmacol Exp Ther2011;339(1):173-85.

Tellioğlu, Tahir, and Zuhal Tellioğlu. "Tıbbi Esrar Psikiyatrik Bozuklukların Tedavisinde Kullanılabilir mi?." Bulletin of Clinical Psychopharmacology 22.1 (2012): 98-109.https://bilimma.com/haberler/dunyanin-en-buyuk-beyin-bankasina-hos-geldiniz/