Uzmanlar, haritalar üzerinde makine öğrenimini hayata geçirerek Hindistan ve Pakistan’da yaklaşık olarak 6.000 arkeolojik tümsek buldu.İndus uygarlığı ve sonraki dönemlerle ilgili insan yerleşkelerine ışık tutan araç, İndus nehri havzasını yani 470.500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bu öğrenme modeli geçen yüzyılda silinmiş alanların kentsel ve tarımsal haritasal özelliklerini çıkarmıştı.Aralarında Hindu Üniversitesi’nden Aftab Alam’ın da bulunduğu araştırma ekibi yirminci yüzyılda Hindistan Araştırması tarihi harita serisinde tümsek özelliklerini çizme yöntemlerini belirlemek için iki öğrenme sistemi geliştirdi.

Görsel Temsilidir

LİDAR Teknolojisiyle 645 Harita İncelendi

Uzmanlar, Işık Algılama ve Mesafe Belirleme olarak adlandırılan LİDAR teknolojisiyle farklı kaynaklardan dolayı görünmeyen coğrafi alanların fiziksel özelliklerini belirlemek amacıyla 645 haritayı inceleyip coğrafi konumlarını belirledi.Söz konusu 645 haritanın 286’sı hachure, 103’ü form-line olacak şekilde eğitim ve doğrulama modeli bilinen tümsek özelliklerini barındıran 43 harita kullanıldı. Ekip ayrıca, rastgele seçilen 21 haritayı da analiz etti. Tespit için arkeolojik özelliklerin dağılım ve makine öğrenimi için verilen sayıların sınırlı kullanılırlığı sorunu ele alındı.Bu eğitim modeli Suriye, Lübnan gibi tarihi bölgelerde Survey of India’nın oluşturduğu modelin haritalandırıldığı bölgelerde takip edilebilir ve çalışılabilir. Uzmanlar, çalışmaların tarihi haritalardan büyük ölçekli otomatik bilgi çıkarmanın kapılarının aralandığını ifade etti.

Makine Öğrenimi Teknolojisi Nedir?

Makine öğrenimi teknolojisi, bir yapay zeka alt kümesidir. Tüketilen verilere göre öğrenen veya performans geliştiren sistemler oluşturmaya odaklanmıştır. Makine öğrenimi ve yapay zeka genellikle aynı katagoride değerlendirilir. Yapay zeka ve makine öğrenimi birbiri yerine kullanılabilir ancak aynı anlama geldikleri doğru değildir. Tüm makine öğrenimi çözümleri yapay zekadır ama her yapay zeka çözümlemesi makine öğrenimi değildir. Son dönemde makine öğrenimi hayatın her alanında işlevde. Bankalarda, online alışverişlerde, sosyal medya kullanımında makine öğrenimi algoritmaları işliyor.

LİDAR Teknolojisi Nedir?

LİDAR teknolojisi herhangi bir başlangıç noktasından başlayıp çevredeki nesnelere ışınlar gönderip başlangıç noktasına geri dönerek geçen süreden yararlanarak mesafenin hesaplanması yöntemine dayanan bir lazer teknolojisidir. Temelde mesafe ölçmeye dayanan LİDAR sisteminin objelerin ışığı yansıtma değerleri ele alınarak nesne hakkında elde edilen bilgiyi artırmaktadır. LİDAR kavramının açılımı "Light Detection and Ranging" olarak açıklanmaktadır. Türkçedeki karşılığı "Işın Algılama ve Mesafe Ölçme" olan LİDAR sistemi özellikle arkeoloji alanında kullanılan oldukça yaygın bir yöntemdir.Kaynakça:Nature İndiaBilimma