Luna-25, Rusya'nın neredeyse 50 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk Ay misyonu başarısızlıkla sonuçlandı. Rus uzay ajansı tarafından Pazar günü yapılan açıklamada bir çakılma ile sonuçlandı.Luna-25 aracının Pazartesi günü Ay'a iniş yapması planlanmıştı. Bu iniş içinse ön-iniş yörüngesine girmeye çalışmalarını Cumartesi günü denedi. Ancak ön-iniş yörüngesine girerken problemler yaşadı. Rus uzay ajansı Roscosmos, operasyon sırasında bir "acil durum" ortaya çıktığını ve manevranın gerçekleşemediğini raporladı. Daha sonra uzay aracıyla iletişim de kesildi.

Ay Görevi Nasıl Sonuçlandı

Roscosmos'a göre, Luna-25 ile iletişim Cumartesi günü saat 14:57'de (1157 GMT) kaybedildi. Ön bulgulara göre iniş aracı Roscosmos'un açıklaması şöyle "Ay'ın yüzeyiyle çarpışma sonrasında varlığını sonlandırdı". 19 ve 20 Ağustos tarihlerinde yapılan çalışmalar aracı bulmak ve onunla iletişim kurmak için başarılı olmadı.Roscosmos, çarpışmanın nedenlerini araştıracaklarını ve hangi teknik problemlerin ortaya çıkabileceği konusunda herhangi bir işaret vermeden bir soruşturmanın başlatılacağını belirtti.Luna-25 ile Moskova Sovyet dönemi Luna programının mirasını sürdürmeyi planlamıştı. Ukrayna ile içinde bulundukları durumdan dolayı Batı'dan izole edilen Rusya pek çok uzay misyonunda bağımsızlığını arttırmayı hedeflemişti. Böylece Batı'dan gelen artan izolasyona karşı bağımsız bir Ay keşfi hedeflenmişti.

Luna-25 Ay Görevi

Luna-25 uzun yıllar sonra Rusya'nın ilk kez Ay misyonunda tekrar dönüşü için planlanmıştı. Rusya 1989'da Sovyetler Birliği'nin Mars'ın uydularını keşfetmek üzere gönderilen başarısız Phobos 2 uzay aracından bu yana bir Ay ve diğer gök cisimlerinin yüzeyine inme çalışması yapmamıştı.Luna-25 Sovyetler Birliği'nin 1960'lar ve 1970'lerde gönderilen Luna serisi Ay misyonlarının devamını simgelemek üzere adlandırıldı. 1976'da fırlatılan Luna 24 Ay'ın yüzeyine son iniş yapan uzay aracı olmuştu ve Ay misyonları neredeyse o zamandan beri tamamen durmuştu.Ay misyonları 1990'ların başında tekrar başladı ve 2003'ten sonra daha yoğun çalışmalar başladı. Ayrıca daha fazla ülke bu projelere katıldı. Çin 2007'de, Hindistan ise 2008'de ilk Ay misyonlarını gerçekleştirdi. Her ikisi de yörüngede başarılı oldu. 1976'dan bu yana, sadece Çin, uzay aracını Ay'ın yüzeyine yumuşak bir şekilde indiren başarılı bir ülke oldu. Çin, Chang3 ve Chang 4 ile bunu iki kez başardı. Son on yılda Hindistan, İsrail, Japonya ve şimdi Rusya tarafından yapılan diğer denemeler ise başarısız kaldı. Hindistan, Chandrayaan-3 ile bu hafta sonunda ikinci bir deneme yapmaya hazırlanıyor ve uzay aracı Pazar sabahı erken saatlerde iniş öncesi yörüngeye girmiş durumda.800 kilogram ağırlığındaki Luna-25 uzay aracı, tarihte ilk kez Ay'ın güney kutbuna yumuşak bir şekilde iniş yapacaktı.Roscosmos başkanı Yuri Borisov, bu Amy misyonunun "riskli" olacağını belirtmişti. Ayrıca Haziran ayında Başkan Vladimir Putin'e yüz yüze bunun başarı ihtimalinin "yaklaşık %70 olduğunu" ifade etmişti.Roscosmos