Bilim Genç’in loblu örümcekler hakkında yaptığı haber dikkatleri çekti. Türkiye’de ağları ve zehri üzerinde az sayıda çalışmalar yapılan loblu örümcek aslında Türkiye’de ilk kez görülen bir tür değil.Zeyhan Uyar’ın “New Faunistic Data for the Family Araneidae (Araneae) in West Anatolia (Turkey)” makalesine göre Türkiye Araneid faunasında 34 tür bulunuyor. Uyar, makalede 2011 yılında Batı Anadolu’da 32 lokaliteden 17 türe ait toplama gerçekleştiğini yazdı. Uyar, Aydın, Balıkesir, Bursa ve Manisa illerinden farklı habitatlardan süpürme, ağaç/dal sallama ve elle toplama yöntemiyle toplanan örümceklerin toplandığı lokasyonları bir tabloda belirtti. Bu tabloya göre; Aydın Söke, Bursa İnegöl başta olmak üzere 32 bölgede Argiope Lobata görüldüğü açıklandı.

Görsel: New Faunistic Data for the Family Araneidae<br />(Araneae) in West Anatolia (Turkey)

Uyar, makalesinde Argiope Lobata olarak bilinen loblu örümceğin Türkiye’de ilk defa görülmediğini açıklarken, Türkiye’de sanıldığından daha fazla örümcek türünün olduğunu belirtti.Ayrıca, Araneae Spiders of Europe’ ya göre erkek loblu örümceklerin fiziksel görünüşleri şöyle:Geniş, düzensiz ve büyük dişlere sahip, Gri veya sarımsı ten renginde, bacaklarında dar kahverengi halkalara sahip, vücut uzunluğu ise 5,2- 7,5 milimetre arasında değişken bir görünüme sahip.Dişi loblu örümcekler ise; parlak gümüş ten rengine sahip, yanal loblu, lobların olduğu bölgede kahverengi renge sahip ve bacakları sarımsı kahverengi ve siyah halkalara sahiptir. Gövde uzunluğu 16,8 ila 25,5 milimetre arasında değişiklik gösterebilir.

Görsel: Iğdır DKMP

Peki Argiope Lobata Hakkında Yazılan Yanlış Haberlerin Sebebi Nedir?

Türkiye’de örümcek ve böcek faunasına dair yapılan az sayıda araştırma olması nedeniyle pek çok türün gerçek dağılımı bilinmiyor veya yanlış biliniyor. Türkiye’de rastlantısal olarak görünen böcek ve örümcekler hakkında yanlış değerlendirmeler yapılabiliyor. Bu nedenle ülkemizde araknolog ve entomologların üzerine fazla iş düşüyor.Kaynakça:Spektroskopi Dergisi (Hindawi.com)Bioone.org