Güney Afrika’da leopar ölümleri sorununun önüne geçmek için iki kuruluş güçlerini birleştirdi. Panthera ve ECOPEL işbirliği yaptı ve leoparların kürkleri için öldürülmesinin önüne geçmek amacıyla kolları sıvadı.Güney Afrika’da kültürel etkinlikler ve dini törenler sırasında giyilen leopar kürkleri çok sayıda leoparın öldürülmesine sebep oluyor. Ancak kendisini vahşi kedileri korumaya adayan Panthera ile “kumaştan hazır giyime uzanan küresel bir suni kürk tekstil ve konfeksiyon üreticisi” olarak tanıtılan ECOPEL bu durumu değiştirebilir. İki kuruluşun ortaklaşa çabasıyla biyo-bazlı kürkler üretildi. Yeni biyo-bazlı kürkler artık kültürel ve dini etkinliklerde kullanılabilecek.

Leoparlar Kürkleri İçin Öldürülüyordu

KOBA, sürdürülebilir moda ve koruma alanlarını bir araya getiren en son giysiler arasında yer alıyor. Bu biyo-bazlı kürk tekstili, gereken enerjiyi, üretilen emisyonları ve ürünün çevresel etkisini azaltma amacıyla tasarlanmıştır.Panthera, 40 yaban kedisi türünü ve onların geniş doğal yaşam alanlarını korumaya adamış dünya lideri bir kuruluş. Ayrıca, leopar koruma girişimlerini 13 farklı ülkede yürütüyorlar. ECOPEL ise, 300'den fazla önde gelen moda markası için ana uluslararası suni kürk tekstil ve giyim üreticisi olarak hizmet veriyor.On yıl önce, Panthera'nın bilim insanları, leopar popülasyonlarının tehdit altında olduğunu fark ettiler. Güney Afrika'da sadece 5 bin'den az leopar kaldığı dönemde, her yıl en az 800 leoparın kürkleri için öldürüldüğü ortaya çıktı. Ayrıca, Panthera araştırmacıları, Güney Afrika'daki dini toplantılarda yaklaşık 15 bin yasa dışı leopar kürkünün giyildiğini ve kürk giyenlerin leoparın gücünü aldığına inanıldığını belgeledi.

Gerçek Leopar Kürkü Kullanımında Yüzde 50’lik Azalma

Panthera, “Furs for Life Leopard” programıyla (FFL), alternatif bir “Miras Kürk” üretmek için dijital tasarımcılarla çalışmaya başladı. Dini toplantılarda kullanılmak üzere bu kürklerden veya amambathalardan 18 bin 500 adet tedarik ederek Nasıra Baptist Kilisesi eBuhleni'ye (Shembe Kilisesi) iletti. Bu çalışmalar sonucunda oldukça iyi gelişmeler yaşandı ve şimdiden gerçek leopar kürkü kullanımında yüzde 50’lik bir azalma gerçekleşti.Panthera-ECOPEL ittifakı tarfından şimdi Shembe topluluğuna 1.200 amambatha oluşturmak için en az 600 metre KOBA karışımlı tekstil sağlanacak.

Gezegenimizi Daha İyi Hale Getirmek İçin Engin Olasılıklar Var

Ünlü bir vegan moda tasarımcısı olan Stella McCartney ile işbirliği içinde geliştirilen KOBA, 2020 Paris Moda Haftası defilesinde tanıtıldı. Bu giyim markası, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının %43'ünü azaltma hedefine yönelik Ecopel'in en büyük sürdürülebilirlik girişimi olarak önemli bir rol oynuyor.Panthera Leopard Programı Direktörü Dr. Gareth Mann, “Gezegenimizin en muhteşem yaban hayatı ve yabani topraklarının korunmasına adanmış bir kuruluş olarak Panthera, en sürdürülebilir koruma çözümlerini sağlayan stratejik ortaklıklar oluşturmaya çalışıyor. ECOPEL, yaban hayatına zarar vermeyen ve çevreye duyarlı öncü ürünler geliştirmede ön saflarda yer almıştır. Koruma ve lüks modanın kesiştiği noktada yer alan bu işbirliği, inovasyon ve sektörler arası ittifaklar benimsendiğinde gezegenimizi daha iyi hale getirmek için var olan engin olasılıkları gösteriyor” diye konuştu.Kaynak: https://panthera.org/newsroom/fashion-felines