Kuru ağaçlar, ölmüş olarak görülüp kesilmeli mi yoksa ekosisteme faydaları var mı? Bu soruyu, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in de yaşadığı bir olayı ele alarak açıklayalım.https://twitter.com/alpertuydes/status/1656732976611196944
“Ağaç Devrilince Alaca Ağaçkakan Yavruları Delikten Korkuyla Dışarı Fırlamışlar”
11 Mayıs tarihinde bir Twitter paylaşımıyla başından geçenleri anlatan Tüydeş, “Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde bir mesire alanında devrilme riski nedeniyle bir kuru ağacı ormancının bilgisi dâhilinde kesmeye kalkmışlar. Ağaç devrilince alaca ağaçkakan yavruları delikten korkuyla dışarı fırlamışlar ve haliyle yere düşmüşler” dedi.Ağacı kesenlerin de üzülüp pişman olduğunu belirten Tüydeş, “ Ağcı yerine dikebildikleri kadar geri diktiler. Yuva deliğini aynı açıda olacak şekilde yapıp üstünü de kapatarak diğer avcı türlere hedef olmasını engellediler. Anne bu esnada hep etrafta dolaşmış. Yarın yine kontrol edecekler. Eğer aksi bir durumla karşılaşırlarsa müdahale edip yavruyu alacağız yuvadan” şeklinde anlattı.
“Kuru Ağaçlar Yuvalarla Doludur, Birden Fazla Hayvanın Yuvasıyla Hatta”
Kesen kişiye durumu izah ettiğini söyleyen Tüydeş, “Kuru ağaçlar yuvalarla doludur birden fazla hayvanın yuvasıyla hatta. O köyde çocuklara özellikle kurumuş ağaçlar kitabımı dağıtmıştık. Keşke daha çok götürseymişiz. Kendisine söz verdim. Umuyorum bu musibet bin nasihate bedel olur” diye paylaştı.2020 tarihli bir tweet dizisinde de kurumuş ağaçların önemini çektiği fotoğraflarla anlatan Tüydeş, “Alt tarafı kuru bir ağaç dersiniz ilk bakışta. Ancak ölü bir ağaçtan daha fazlası var onda. Gelin size bu postun altında kuru bir ağacın çevresine nasıl hayat verdiğini fotoğraflarımla anlatayım” demişti.https://twitter.com/alpertuydes/status/1342183201255661570https://twitter.com/alpertuydes/status/1342183211045158913https://twitter.com/alpertuydes/status/1342183226639581185
Kuru Ağaçlar Neden Önemli?
Çevreye faydası çok bilinmeyen kurumuş ağaçların aslında ne kadar faydalı olduğu bu olayla fark edilebilir. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)’nın resmi sitesindeki bilgilere göre konu şöyle anlatılıyor; “Ölü ve yaşlı ağaçların değeri toplum nezdinde yeteri kadar bilinmiyor olsa da bu yapıların orman ekosistemlerindeki rolü biyolojik çeşitlilik ve orman sağlığı açısından çok önemli”.Bugün dünya çapında tehdit altındaki bu yapıların, bazı türlerin varlıklarını sürdürmeleri için ihtiyaç duydukları yaşam alanlarını oluşturdukları ifade eden WWF, “Ormanın verimliliğinin ve direncinin arttırılması, karbon depolanması ve ekolojik dengenin devamlılığının sağlanmasında kayda değer bir rol oynuyor” diyor.
Yaşlı Ve Ölü Ağaçlar Sayesinde Doğal Ormanlar Daha Sağlıklı Ve Dirençli Olur
Yüzyıllar boyunca yerleşmiş yanlış inançlar sonucunda insanlar arasında yaşlı ve kuru ağaçlar ile ilgili bazı temelsiz ve asılsız düşüncelerin ortaya çıktığını belirten WWF, “ Örneğin, ölü ve yaşlı ağaçların hastalık barındırdıkları, yangına daha elverişli oldukları, insan sağlığı acısından risk içerdikleri gibi inançlar her zaman gerçekleri yansıtmaz. Yapılan araştırmalar yaşlı ve ölü ağaçların, zararlı böceklerin çoğalmasını önleyen parazitleri ve onları yiyen kuşları ve diğer canlıları barındırdıklarını, bu yapıların bulunduğu doğal ormanların daha sağlıklı ve dirençli olduğunu, sadece yangın emniyet şeritlerindeki ölü ağaçların çıkarılması halinde yangın açısından önemli bir tehlike oluşturmadıklarını gösteriyor” şeklinde açıklıyor.Kaynak: