Kulak çınlaması mobil uygulamalar kullanılarak tedavi edilebilir mi? İngiltere'deki Nottingham Üniversitesinden bir araştırma ekibi, bu sorunun cevabını aradı. Üç farklı mobil mağazadaki uygulamaları inceleyen ekip, kullanıcılar ile yaptığı anketler sonucunda uygulamaların farklı değişkenler gösterdiğini öne sürdü ancak bulgular, uygulamaların yüzde 90'ından fazlasının düşük kalite performansı sergilediğini gösteriyor. Deloitte firması tarafından desteklenen bir tüketici araştırmasına göre akıllı telefon kullanım oranları gün geçtikçe artıyor; her 10 yetişkinden 9'u mobil uygulamaları destekleyen bir akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 95'i cihazlarını her gün kullanıyor. Akıllı telefonlar, çevrim içi arama, video izleme ve kaydetme, fotoğraf çekme, oyun oynama, banka bakiyelerini kontrol etme, sosyal ağları kontrol etme, haberleri okuma gibi etkinlikler için kullanıcıların çoğunluğunun tercih ettiği cihaz haline geldi. Akıllı telefonlar da dahil olmak üzere mobil teknoloji, insanların sağlıkla ilgili bilgilere, örneğin kulak çınlaması yönetimi hakkındaki seçeneklere erişebilecekleri ortamı sağlar.Bu çalışmaya kadar, kulak çınlaması yönetimi için mobil uygulamaların kullanımını araştıran hiçbir çalışma yapılmamıştı. Nottingham Üniversitesinden araştırmacılar, genel olarak işitme bilimi ve tedavisine yönelik uygulamaları belirledi ve değerlendirdi. Bu uygulamalar, iOS, Android ve Windows Phone mağazalarında yer alıyor. Tanımlanan kulak çınlaması yönetimi uygulamaları iki kategoriye ayrıldı; birincisi, tarama ve değerlendirme ikincisi müdahale ve rehabilitasyon.
Araştırmacılar, Google Play Store'da kulak çınlaması tedavisi uygulamalarını arattı ve neredeyse 250 ücretli ve ücretsiz uygulama listelendi. Bu uygulamalardan bazıları özel olarak kulak çınlaması için geliştirilmişken diğerleri uyku, rahatlama ve genel sağlık gibi diğer sorunlar için geliştirilmişti. Genel olarak uygulamaların artan popülaritesine rağmen, insanların ne kadarının kulak çınlaması yönetimi için uygulamaları kullandığı veya hangi uygulamaların en popüler olduğu henüz belirsiz.
Anket katılımcılarının yüzde 75'i hiçbir kulak çınlaması mobil uygulaması denemedi
Çalışma kapsamında kulak çınlaması yönetimi hakkında anket yapıldı. 33 sorudan oluşan web tabanlı ankette uygulamaların olumlu ve olumsuz yönleri hakkında kullanıcıların görüşleri istendi. Ankete toplam 643 kişi yanıt verdi ve bunların 289'u kadın, 350'si erkek iken, yaş aralığı 18-75'ti. Katılımcıların yüzde 75'i kulak çınlamasını tedavi etme amacıyla hiçbir uygulama kullanmamıştı. Herhangi bir kulak çınlaması uygulaması kullanmayanların, kullanmama sebepleri şu şekilde idi; kulak çınlamalarına yardımcı olabilecek uygulamaların varlığından haberdar olmamak (yüzde 59), teknolojik iyi olmama (yüzde 20), kulak çınlamalarına yardımcı olacağını düşündükleri bir uygulamayı bulamama (yüzde 13) ve cep telefonu veya tablete sahip olmama (yüzde 12).Toplam 120 katılımcı, kulak çınlaması tedavisine yardımcı olacak bir uygulamayı kullandıklarını belirtti. Katılımcıların bu tür bir uygulamayı denemelerinin en yaygın nedeni kulak çınlamasıyla ilişkili uyku sorunlarını ele almaktı (yüzde 23). Diğer nedenler arasında kulak çınlaması sesinin maskelenmesi (yüzde 21), tavsiye (işitme uzmanından, aile üyesinden veya çevrim içi kişilerden - yüzde 20) veya kulak çınlamasını rahatlatmak gibi daha genel hedeflere ulaşmak, bu sesleri yönetmenin yollarını bulmak yer alıyor (yüzde 18).
En çok tercih edilen kulak çınlaması mobil uygulamaları hangileri?
En sık listelenen uygulamalar arasında, özellikle kulak çınlaması yönetimi için geliştirilen uygulamalar (Beltone Tinnitus Calmer, Oticon Tinnitus Sound, Tinntus Therapy Lite), diğer problemlere yönelik geliştirilen ancak çınlamaya da uygulanabilen (myNoise, White Noise Free) ve çınlamadan bahsetmeyen diğer problemler için geliştirilen (Relaxed Melodies, Headspace, Sleep Bug, Sleep Pillow, Soothing Sounds Lite) uygulamalar yer alıyor. Listedeki iki uygulama (Beltone Tinnitus Calmer, Oticon Tinnitus Sound) işitme cihazı üreticileri tarafından geliştirilmiştir.
Uygulama mağazalarındaki açıklamalara göre uygulamaların altı ana bileşeni, ses üretimi / terapi, meditasyon ve farkındalık, bilgi ve eğitim, hipnoz, gevşeme egzersizleri, değerlendirme olarak belirlendi.
Katılımcılar, bir uygulamayı seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör olarak kullanım kolaylığını öne çıkardı (yüze 73). Sıklıkla bahsedilen diğer faktörler arasında güvenilir bir kaynak (yüzde 44), incelemeler (yüzde 39) ve maliyet (yüzde 39) yer alıyor. İlginç bir şekilde, bir tıp uzmanının tavsiyesi listenin daha alt sıralarındaydı (yüzde 25).
Uygulamaların yüzde 90'ından fazlası kötü performans sergiledi
IMS Institute for Healthcare Informatics, 16 bin 275 sağlık uygulamasının işlevselliği, uygulama tarafından sağlanan bilgilerin türü ve miktarı, uygulamanın kullanıcı verilerini nasıl izlediği, uygulamanın kullandığı iletişim süreçleri dahil olmak üzere 25 ayrı kritere göre değerlendirdi. Uygulamaların yüzde 90'ından fazlası 100 üzerinden 40 veya daha düşük bir puan aldı ve bu da düşük kaliteye işaret ediyor.
Çalışmada üç araştırmacı, Mobil Uygulama Derecelendirme Ölçeği'ni (MARS) kullanarak kulak çınlaması için en sık kullanılan uygulamaların her birinin kalitesini bağımsız olarak değerlendirdi. MARS, her bir uygulamanın dört ana yönünü (etkileşim, işlevsellik, estetik ve bilgi kalitesi) 1'den (yetersiz) 5'e (mükemmel) kadar bir ölçekte değerlendirme imkanı sunuyor. Ayrıca, öznel kalite bölümündeki dört soru, bir uygulamayla ilgili kullanıcı memnuniyetini gösteriyor. Genel olarak, MARS puanları ortalama 1,6 ile 4,2 arasında değişiklik gösterdi. White Noise Free uygulaması en yüksek toplam MARS puanına (4.2) sahip oldu; bunu Relax Melodies (4.1) ve Headspace (4.1) izledi. İki uygulama (Soothing Sounds Lite ve Sleep Well Hypnosis) 3.0 olan minimum kabul edilebilirlik puanına ulaşamadı.Kaynak;The Hearing Journal