Kuantum teknolojileri meraklıları yeni bir etkinlikte buluşuyor. Kuantum Türkiye'nin (QTurkey) duyurusunu yaptığı Kuantum Teknolojileri Hackathonu KTHack2020, 10-11 Ekim günlerinde online (çevrim içi) olarak düzenlenecek. Türkiye'nin ilk kuantum teknolojileri topluluğu QTurkey, yeni bir etkinliğin duyurusunu yayımladı. Dünyada hızla gelişmekte olan kuantum teknolojilerine ülkemizde de ilgi her geçen gün artmakta. 2019'un yaz aylarında ülkemizdeki bu ilgiyi bir nebze karşılamak ve kuantum teknolojilerinin ne olduğunu daha fazla insana aktarmak için kurulan QTurkey, çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri de önümüzdeki ay düzenlenmesi planlanan KTHack2020 oldu. KTHack2020, kuantum teknolojileriyle ilgilenen meraklıları, uzmanları ve akademisyenleri buluşturacak. QTurkey ve QWorld'ün düzenleyeceği İkinci Hackathon, bu sene tüm kuantum teknolojileri alt başlıklarını kapsayacak şekilde genişletildi.

Kuantum Teknolojileri Hackhathon'unda ne olacak?

QTurkey, yaptığı açıklamada KTHack2020'de katılımcıların neler yapacağını aktardı: "Ekipler, kuantum simülasyon, kuantum bilgisayım, kuantum algılama, kuantum iletişim ve daha ötesi alanlarda fikir, proje ve uygulama geliştirebilirler. Hackathona isterseniz bireysel, isterseniz ekibinizle katılabilirsiniz. Bireysel başvurular hackathon öncesi uygun grupların oluşturulması için yönlendirilecektir."

QTurkey'in duyurusunda Hackathon’da 3 ana kategoride ödül verileceği açıklandı. Bunlar,

  • Akademik/Bilimsel Çalışmalar
  • Endüstriyel/Teknolojik Çözümler ve
  • Eğitim ve Yaygınlaştırma Materyalleri olarak belirlendi.

Buna göre, Hackathon’a katılan ekipler fikir, proje veya uygulamalarını bu kategorilerden birisi altında değerlendirmeye sunacaklar. Her bir kategoride ekiplerin yapacağı sunumlar alanın uzmanı jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek.

Çevrim içi olarak düzenlenecek etkinliğe katılım ücretsiz. Katılımcıların Hackathon'a dair bazı duyuruları ve materyalleri takip edebilmeleri için en az giriş düzeyinde İngilizce bilmeleri gerekiyor. Hackathon sonunda sunum yapan ekiplere ise, hackathonu tamamladıklarına dair katılım sertifikası verilecek.

Hackathon öncesi hazırlık etkinlikleri

KTHack2020 öncesinde kuantum teknolojilerine yönelik sertifikalı atölye ve eğitimler düzenlenecek. QTurkey duyuru metninde katılımcılardan, Hackathon öncesi hazırlık için katılmalarını bekledikleri faydalı etkinlikleri sıraladı; 28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Kuantum Programlamaya Giriş Atölyesi de bunlardan biri.

  • Introduction to Quantum Programming Workshop (Workshop hakkında detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız. )
  • Kuantum teknolojilerinin çeşitli sektörlerde kullanım örneklerine dair alan uzmanlarından sunuşlar.
  • Dünyada ve Türkiye’de kuantum teknolojilerinin mevcut durumu üzerine oturum.

QTurkey'in etkinlik takvimine göre KTHack2020'ye giden süreç sırasıyla şu şekilde;

-Kuantum Programlamaya Giriş Atölyesi (28 Eylül - 2 Ekim)-Hackathon için son başvuru tarihi (3 Ekim)-Katılımcıların açıklanması (5 Ekim)-Alan uzmanları sunuşları (6-9 Ekim)-Ekiplerin oluşturulması (9 Ekim)-Etkinlik (10 - 11 Ekim)

Kaynak;

QTurkeyBaşvuru