Kuantum teknolojileri ve Gelecek

Kuantum teknolojileri 20 yıl sonra hayatımızı nasıl etkileyecek? 2040 yılında kuantum bilgisayarlar kullanacak mıyız? Ya da ne gibi yenilikler bizi bekliyor?

Kuantum teknolojileri henüz gelişmekte olan ve bir çok potansiyeli barındıran teknolojileri kapsamakta. QTurkey, Türkiye'nin ilk kuantum teknolojileri topluluğu bu konuya dikkat çekmek ve insanların kuantum ve gelecekte kuantumla ilgili olarak gerçekleşebilecek yeniliklere dair fikir yürütmesini teşvik etmek amacıyla bir hikaye yarışması gerçekleştirdi. Yarışmanın sonuçlarıysa geçtiğimiz günlerle yayınlandı.

Zeki Can Seskir'le yarışmaya dair istatistikleri de konuştuk. Yarışma katılımcılarının %30'nun kadın %70'nin erkek olduğunu belirten Seskir, daha fazla kadını kuantum alanında görmek için QTurkey olarak faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti. Seskir, "Kadınların kuantum teknolojilerine ilgisini arttırmak için QWomen girişiminin İstanbul ve Ankara ayakları kuruldu. Ankara'da 7 Mart'ta CoZone'da bir genel tanışma amaçlı etkinlik, İstanbul'daysa 7-8 Mart'ta Prisync Gayrettepe ofisinde 2 günlük bir kuantum programlamanin temelleri atölyesi düzenleyeceğiz." dedi.Yarışmanın önümüzdeki yıl tekrar düzenlenmesiyle ilgili planlarından da bahseden Seskir, "Yarışmaya katılanlardan çok olumlu geri dönüşler aldık bu nedenle aynı formatta olmasa da benzer bir yarışma tekrar düzenlemeyi planlamaktayız. Kuantum teknolojileri ve bilim kurgu bir araya gelince çok uçuk fikirler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hem ilgi uyandırıcı hem de olabildigince ayakları bugüne ve bilimsel gerçeklere dayanan işler yapmak istiyoruz. Dengeyi bulabilmek adına yarışma formatında değişikliklere gidebiliriz." diyerek önümüzdeki yıl için düşüncelerini ifade etti.

Yarışmayla ilgili QTurkey'den Zeki Can Seskir ile bir röportaj gerçekleştirmiştik ve hem QTurkey hem de kuantum üzerine konuşmuştuk. (Röportajı BURADAN okuyabilirsiniz.) https://bilimma.com/haberler/kuantum-hikaye-yarismasi-devam-ediyor-zeki-seskir-anlatti/

QTurkey “2040 Yılında Kuantum Teknolojiler Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?” isimli kuantum bilim kurgu hikaye yarışması sonucunu ve yarışmaya katılan ve ilk altıya giren hikayeleri önümüzdeki altı gün boyunca akşam 20:30'da sizlerle paylaşacağız.

QTurkey bilim kurgu hikaye yarışması sonucu

QTurkey Bilim Kurgu Hikaye yarışmasına 18 başvuru gerçekleştirildi. Bu başvurulardan kelime sınırları dahilinde olan 14 hikaye değerlendirilmeye alındı. Altı jüri üyesi tarafından değerlendirilen hikayeler Bilimsel Doğruluk, Okunabilirlik, İlgi Çekicilik, Toplumsal Fayda ve Özgünlük kriterleri çerçevesinde değerlendirildi. Birinci olan hikaye yazarına 1000 TL, ikinci ve üçüncü yazarlara ise 750 TL ve 500 TL olmak üzere para ödülü verildi.

Dereceye giren ilk beş hikayenin başlıkları ve yazarları:

  1. Yeni Dünya - Arife Ceylan Üstün
  2. Kuantum Kararlar - Mehmet Ali Kaynak
  3. Kurtarıcı - Şehnaz Dule
  4. Gelecekte Sıradan Bir Kuantum Gün - Ozan Kırcı
  5. Dehânın İzinde - Yakup Parlayıcı
  6. Kararsızlık Ölçümü - ​Fatih Önder Gürkan

Yarışma detaylarını ve sonuç kitapçığına QTurkey sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bilimma olarak desteklediğimiz bu çalışmada tüm katılımcıları tebrik ediyoruz. Bilim kurgu yolculuklarında bol kuantumlu hikayeler yazmalarını temenni ederiz.

İlk 6'ya giren hikayelere Bilimma'da bu hafta yer vereceğiz. Hikayeleri kaçırmamak için takip etmeyi unutmayın.