Kraken varyantı Amerika'da yaygınlaşan yeni Covid-19 varyantı olarak son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiriyor. Kraken varyantı aslında Omicron'un XBB.1.5 alt varyantına verilen diğer bir isim. Amerika'da hızla yayılan bir alt varyant olan Kraken İngiltere, Danimarka, Fransa, Avusturya, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç, İzlanda, Belçika, Çekya, Yunanistan, Karadağ ve Portekiz'de görüldü. Kraken varyantı bağışıklıktan kaçabilmesiyle dikkat çekiyor ve Amerika'daki COVID vakalarında basın hale geldiği biliniyor. Klinik olarak ölümcül olduğu düşünülmeyen Yeni varyant bulaşma konusundaysa oldukça hızlı. Bunun yanı sıra ECDC (Avrupa Birliği Sağlık Kuruluşu) Kraken ile ilgili bir değerlendirme raporu paylaştı. Varyantın risk seviyesinin düşük olduğu ancak ABD'deki hızlı yayılımın diğer alt varyantlara göre daha hızlı olduğunun altı çizildi.

Türkiye'de Kraken varyantı

Türkiye'da Kraken varyantı görülmesiyle ilgilli henüz bir açıklama ya da bilimsel yayın bulunmamakta. Ancak varyantın Amerika'daki yayılım hızı Türkiye'ye gelebileceğine işaret ediyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya yaptığı açıklamalarla bu varyant hakkında bilgiler verdi. Hastaların çoğunun boğaz ağrısı, kuru öksürük, eklem ağrısı ve baş ağrısı ile geldiğini belirten Özkaya, varyantın ne kadar ciddi olduğunun henüz tespit edilemediğini ve önümüzdeki günlerde göreceğimizi belirtti.Bunun yanı sıra olcak ayı basında Avrupa'da gözlemlenmeyen bu varyantın Yunanistan ve Karadağ2da görülmüş olması yayılma hızı göstermesi bakımından önem taşıyor. Yunanistan Sağlık Bakan Yardımcısı Mina Gaga 15 Ocakta, Yunanistan'da bu varyanttan kaynaklanan 6-7 bin vakanın olduğunu belirtiyor ve Kraken Varyantı vakalarının Yunanistan'da yaygınlaşıp hakim konuma geçebileceğini öngörüyor.Türkiye'nin sınır komşusu olan Yunanistan'a kadar gelen bu varyantın Türkiye'deki durumu için henüz resmi bir açıklama ise bulunmuyor.

Neden Kraken?

Kraken ismi İskandinav mitolojisinden gelmekte. Kraken dev bir yüzen mürekkep balığıdır ve gemilere saldırır. Bu sefer varyanta mitolojiden bir isim verilmesinin sebebi ise konu üzerine çalışan bir biyolog eve birlikte çalıştığı topluluk.Guelph Üniversitesi'nden Ryan Gregory, İskandinav mitolojik bir deniz yaratığının adı olan en son alt değişkene Kraken adını verdi. Kraken adı, Gregory'nin atık su analizi ve yeni mutasyonları takip eden topluluğun da dahil olduğu bir topluluk tarafından kararlaştırıldı.