Türkiye’de takibe alınan bir bozkır kartalı 1 hafta kadar kısa bir sürede Orta Afrika’ya ulaştı. Hızıyla ilgileri üzerine çeken kartal Konya şehrinden yola çıkmıştı.

Kuşlara Verici Takıp Takip Ediyorlar

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanlığı Tarım ve Orman Uzmanı Dr. Burak Tatar, meşhur kartal hakkında Anadolu Ajansı’na konuştu. Yaban hayatı uzmanı Dr. Tatar, "Türkiye'deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi" projesinin yardımcı yöneticisi olduğunu ve bu projenin doğa koruma açısından oldukça önem arz ettiğini söyledi.Proje kapsamında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerle çalışıldığını ifade eden Dr. Tatar, “Tepeli pelikan, şah kartalı, yılan kartalı, bozkır kartalı, turna, leylek, kızıl şahin ve kara akbaba gibi türlere verici takıyoruz. Son 6-7 yıldır bu türleri vericilerle takip edip, yaşam alanlarını belirliyoruz” dedi.

Kartal 3 Yıl Boyunca Takip Edildi

https://twitter.com/anadoluajansi/status/1584912665075482625Araştırmacılar, yaban hayatındaki popülasyonların korunması için hangi alanların korunması gerektiğini araştırıyor. Göç eden türler için göç yollarının ve konakladıkları alanların belirlendiğini söyleyen Dr. Tatar, “Verici taktığımız 8 türde 50'nin üzerinde bireyi takip ediyoruz. En uzun süreli takip ettiğimiz kuş turna. Bir turnayı 6 yıl takip ettik. En uzun mesafe kat edeni bozkır kartalı. Bozkır kartalları, Orta Afrika'ya, Çad, Etiyopya ve Kamerun'a göç ediyor” diye konuştu.Dr. Tatar verici takılması için bir kuşun yavru olması gerektiğine vurgu yaparak, “Yeni yumurtadan çıkmış birkaç haftalık bir bireyi aldık. Verici taktık ve bunu 3 yıl boyunca takip ettik. Üç yıl boyunca bu birey Çad'a gitti geldi. Her kış boyunca tekrar aynı bölgeye gitti geldi” şeklinde konuştu. Üçüncü yılın sonunda kuşun verici takılan alanın yakınlarında yuvasını yaptığını belirten Dr. Tatar, “Hayvanın yuvasını ziyaret ettik ve baktık ki kuluçkaya yatmış. Buradan da 3 yavru çıktı. Bu yavrulardan da ikisine verici takmıştık ama maalesef yavruları çok yaşamadı” dedi.

Yörük İsimli Bu Kartalın Göç Güzergahı Tamamen Belirlendi

Verici takılan kartalın Konya’dan başlayıp Çad’a kadar uzanan göç güzergâhını anlık takip ettiklerini belirten Dr. Tatar, “Konya'dan çıktıktan sonra Karaman, Adana ve Hatay Belen Boğazı'ndan aşağıya iniyor. Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır'a geldikten sonra da daha güneye doğru yönelerek Sudan ve Çad taraflarına gidiyor. Dönüşü de aynı rota üzerinden sağlıyor” diye konuştu.“Yörük” adını verdikleri bu kartalın yılda bir gidiş-dönüş yaptığını söyleyen Dr. Tatar, “Sonbaharda güneye göç ediyorlar, mart-nisan civarında da tekrar geliyor. Yaptığımız tespitlerde 50-60 kilometre hızla gidebildiğini gördük. Bu yolculuğu genellikle bir hafta sürüyor diyebiliriz. Sadece karaların üzerinde oluşan sıcak hava akımları vardır. Böyle termal hava akımlarını yakalayınca kuş, döne döne yükselir. Yaklaşık 2 kilometre yüksekliğe çıktıktan sonra kendini bırakır ve hiç kanat çırpmaksızın yaklaşık 50-60 kilometre gidebilir” şeklinde anlattı.Kaynak: AA