Ebola salgını devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, Kongo'da baş gösteren Ebola salgının üzerine acil durum ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınını uluslararası bir sağlık aciliyeti olarak gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Kongo'da bin 650'den fazla kişi Ebola'dan öldü ve günde yaklaşık 12 yeni vaka rapor ediliyor.Geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısında Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, coğrafi bir genişleme meydana geldiğini ancak salgının henüz küresel bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Örgüt, uyarı nedeniyle sınırın kapatılmamasını ve Kongo’ya ticaret ve seyahatin kısıtlanmamasını tavsiye etti. Örgüt, bu tür kısıtlamaların bölge üzerinde korkunç bir ekonomik etkiye yol açacağını ve salgını durdurma mücadelesini engelleyeceğini belirtti. DSÖ başkanı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin uluslararası toplumdan fon sağlaması gerektiğini ifade etti.

DSÖ Kongo'da salgının yayılmasını önlemeye çalışıyor

Genel direktör, Ruanda sınırında bulunan Goma şehrinde Ebola vakasının tespit edildiğini açıkladı. Goma, yaklaşık 1 milyon nüfusu ve bir geçiş merkezi olması sebebiyle büyük önem taşıyor. National Public Radio'dan Nurith Aizenman, vakanın, Butembo şehrinde virüsü kapan ve daha sonra Goma'ya geçen bir papaz olduğunu ifade etti.Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü düzenlenen konferans, Kongo'daki salgınının 1 Ağustos 2018'de ilan edilmesinden bu yana dördüncü kez gerçekleşti. DSÖ çalışanları, virüsün yayılmasını önlemek için yollarda, özellikle Kongo'nun diğer ülkelerle olan sınırlarında sağlık taraması yapıyor. Ocaktan beri 198 vakadan 7'si ölümle sonuçlandı. 58 sağlık çalışanı ise virüse yakalandı.

Ebola virüsüne ilişkin Sağlık Bakanlığı da uyarıyor

Sağlık Bakanlığı da Kongo'ya seyahat edecek vatandaşlarımız için bir bildiri yayınlamıştı. Bakanlığın bildirisinde, Kongo'ya seyahat edecek vatandaşların ilk olarak, yolculuktan en az 4-8 hafta önce (veya ani bir gelişme ise yolculuktan hemen önce) bir Seyahat Sağlığı Merkezi'ne giderek hastalığın mevcut durumu hakkında bilgi alması gerektiğini belirtti. Ebola riskinin olduğu bölgelerde bulunacak vatandaşların dikkat etmesi gerekenler; Ebola ile enfekte bir hastanın kan veya vücut sıvıları veya dokuları ile temas etmemeli; herhangi bir kan veya vücut sıvısı olmasa bile, şüpheli bir enfekte kişi veya ölü bedenle temas etmemeli; canlı veya ölü vahşi enfekte hayvanlara ve bunların çiğ veya az pişmiş etlerine dokunmamalı; kullanılmış iğneler ve kontamine olabilecek kullanılmış nesnelerle, malzemelerle temas etmemeli. Bunların yanısıra bölgeye giden vatandaşlar, alkol bazlı el solüsyonları veya mevcut değilse sabun ve su ile el hijyenine dikkat etmesi konusunda uyarılıyor.Hastalığın ilk belirtileri, ani gelişen ateş, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde açıklanıyor. Bu belirtileri ise, kusma, ishal, döküntü, bozulmuş böbrek ve karaciğer fonksiyonu semptomları izliyor. Bazı vakalarda, hem iç hem de dış kanama (örneğin, diş etlerinden sızıntı, dışkıda kan) görülebiliyor.Kaynak;NPR HSGM