Kızılırmak Deltası'nda çıkan orman yangınıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı soruşturma başlattı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yüzlerce canlıya ev sahipliği yapıyor. Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Kızılırmak Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlar ile delta ovası ve sulak alanlar oluşturan bir yerdir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan delta, 56 bin hektarlık alanıyla ülkemizin en büyük deltalarından biridir. Salı günü Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çıkan yangın, 8 saatlik bir çalışma ile söndürüldü. Yangında 2 bin dönümlük arazi hasar gördü ve yüzlerce canlı türü de yok oldu. Henüz yangının çıkış nedeni bilinmezken, bakanlıklar soruşturma başlattı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki yangın havadan böyle görüntülendi. Kaynak: AA

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, basına verdiği demeçte, yangının çıkış nedenine ilişkin sabotaj dahil tüm ihtimallerin araştırıldığını ve bölgedeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Deltanın denize yakın, sazlık ve yabani bitkilerinin bulunduğu 170 hektarlık bir alanında yangın olduğunu söyleyen Demir, açıklamasını sürdürdü:

  • "Jandarma ekiplerimiz, yöre halkıyla da görüşerek soruşturmasını sürdürüyor. Deltaya kimlerin girip çıktığı araştırılıyor. Bakanlık yetkilileri de sahada inceleme yapıyor. Söz konusu alan, deniz kenarında bir bölge. Rüzgarın da etkisiyle yangın büyümüş olabilir. Tespitlere göre yangın esnasında pek çok hayvan türünün kaçarak kurtulduğunu arkadaşlarımız ifade etti. Bu da bizim için bir teselli oldu. Bu yangın üzerinden konuyu asıl mecrasının dışına çıkarmaya çalışan girişimleri görüyoruz. Burası Cumhurbaşkanlığı kararı ile nitelikli koruma alanı ilan edilen ve ülkemizin UNESCO doğal miras alanı olma yolunda ilerleyen bir bölge. Bu bölgenin yerleşime açılması kesinlikle söz konusu değil. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada soruşturma başlattı. Bakanlıklarımızla birlikte yürütülecek olan çalışmalar sayesinde yanan bölge doğal sürecinde eski vasfını yeniden kazanacaktır."

Kızılırmak Deltası'ndaki yangına ilişkin imar iddiaları gündemde

https://twitter.com/55erhanusta/status/1306648643353686022İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Twitter üzerinden bir tweet serisi yaparak Kızılırmak Deltası'ndaki yangın hakkında açıklama yaptı. Usta'nın yangın bölgesi hakkındaki iddiaları dikkat çekiciydi:

  • "Samsun’da bulunan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Kızılırmak Deltası (Kuş Cenneti) önceki gün yandı. Yaklaşık 2 Bin dönüm arazi kül olurken, binlerce canlı telef oldu. Yanan bölümün bir yanı deniz, bir yanı dere... İmara açılma riski var. Nasıl mı?

https://twitter.com/55erhanusta/status/1306648779467223040

  • Biraz geriye gidelim, 21.04.2020-31106 sayılı Resmi Gazete'yle deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayrıldı, bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı?

https://twitter.com/55erhanusta/status/1306648966570938368

  • Bakanlık bir bölgeyi ‘Kontrollü kullanım alanı’ olarak belirledi. Yani burada imarın önü açıldı. Bu "tesadüf" akılda soru işaretleri bırakıyor. Bizler buradan bir rant elde edileceği ve doğal alanın daha çok tahrip edileceğinden endişeleniyoruz. Umarım bu sefer yanılırız!
  • Konu hakkında başlatılan tahkikatları takip ediyoruz ve olmaya devam edeceğiz! Tahkikatlar acilen tamamlanmalı ve kamuoyu acilen aydınlatılmalıdır!"