Kıyamet Günü Saati (Doomsday Clock) güncellendi ve gece yarısına 90 saniye olarak yeniden ayarlandı. Kıyamet Günü Saati olarak bilinen bu çalışma aslında Einstein'in insanlığa bir uyarısı olarak sembolik birr saat. Kıyamet Günü Saati Türkiye saatiyle 24 ocak 18:00'da kıyamete 90 saniye kala olarak ayarlandı. Daha önceki değeri ise 2020 yılında gece yarısına 100 saniye olarak ayarlanmıştı ve 2021 ile 2022 yılları arasında değişmemişti.

Kıyamet Günü Saati nedir?

20. yüzyılın en ünlü bilim adamlarından biri olan Albert Einstein, aynı zamanda dünya barışının sesli bir savunucusuydu. 1947'de halkı nükleer silahların tehlikeleri hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan Atom Bilimcileri Bülteni'nin kurucuları arasında yer aldı. Bülten, nükleer savaş tehdidi konusunda farkındalık yaratmanın bir yolu olarak, insanlığın küresel bir felakete ne kadar yakın olduğunun sembolik bir temsili olarak hizmet eden "Kıyamet Günü Saati"ni 1947'de yarattı.Kıyamet Saati, nükleer savaş veya iklim değişikliği gibi küresel bir felaket potansiyelinin görsel bir temsilidir. Saat, "gece yarısını" veya dünyanın sonunu temsil eden gece yarısında başlar. Saat gece yarısına ne kadar yakınsa, insanlık küresel bir felakete o kadar yakındır. 1947'de saat ilk oluşturulduğunda II. Dünya Savaşı vardı.

Saat ne zamanlar değişti?

Saat yıllar içinde saat, küresel siyasi ve çevresel manzaradaki değişiklikleri yansıtacak şekilde birkaç kez ayarlandı. 1953'te, ABD ve Sovyetler Birliği tarafından ilk hidrojen bombasının test edilmesinin ardından saat, şimdiye kadarki en yakın olan gece yarısına iki dakikaya taşındı. 1991'de Soğuk Savaş sona erdikten sonra, nükleer savaş tehdidindeki azalmayı yansıtacak şekilde saat gece yarısına 17 dakika geri alındı.Son yıllarda, iklim değişikliği ve nükleer silahlarla ilgili artan endişeler nedeniyle saat gece yarısına yaklaştı. 2020'de saat, dünya liderlerinin iklim değişikliği sorununu ele almadaki başarısızlığı ve nükleer silahların yayılmasının devam etmesi nedeniyle, yaratılışından bu yana en yakın olan gece yarısına 100 saniye olarak ayarlandı.Einstein'ın Kıyamet Saati, sürekli küresel felaket tehdidinin ve barışı teşvik etmek ve nükleer silahlar ve iklim değişikliği gibi konuları ele almak için sürekli çabalara duyulan ihtiyacın kesin bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor. Potansiyel bir küresel felaketi önlemek ve daha barışçıl ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak için bireylerin, kuruluşların ve hükümetlerin birlikte çalışması için bir eylem çağrısıdır.Kaynak : https://thebulletin.org/2023/01/press-release-doomsday-clock-set-at-90-seconds-to-midnight/