Hiç kelebek göçü gördünüz mü? Bilimsel adı Cardui olan, Vanessa cinsinden Diken (Boyalı hanım) kelebekleri Kaliforniya'da gökyüzünü rengarenk yaptı. Boyalı Hanım olarak da adlandırılan bu turuncu kelebekler, kitle göçünü her yıl olduğu gibi geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi.

Kelebek göçü nadir bir olay olmayıp pek çok tür kelebek göç eder. Diken kelebeklerinin, Güney Kaliforniya çöllerinden Kuzeybatı Pasifik'e yıllık olarak göç ettiği bilinmektedir. Biliminsanları, boyalı hanım kelebeklerin sayısını milyonları bulduğunu söylüyor.

Diken kelebeklerinin yumurtalarını Kuzey Amerika'ya bırakmaları, Meksika sınırına yakın çöllerde görülen önemli yağışlar, alışılmadık derecede büyük sürülerin sebebi olarak gösterilir. Bu kelebekler, saatte 25 mil kadar hızlı uçabilir.

Kaliforniya Üniversitesi'nde evrim ve ekoloji alanında profesör olan ve 40 yıldan uzun bir süredir kelebek göçleri üzerine çalışan Arthur M. Shapiro kelebeklerin hareketlerine ilişkin, “Çarpıcı olan şey, çok hızlı ve yönlü hareket etmeleri” dedi.

Calif, Fullerton'da yaşayan kelebek meraklısı Monika Moore, kitlenin garip bir şekilde hareket ettiğini fark etti. Kelebeklerin açık bir alanda ya da bahçede yere doğru uçtuklarını ancak yüksek bir bina ile karşılaştıklarında, binanın üstünden uçtuklarını fark eden Moore ise, “korkak” bir yukarı-aşağı daldırma modeli yarattıklarını söyledi. (Facebook sayfası California Butterfly Lady.)

Bu yıl, Kaliforniya'daki boyalı hanım kelebeklerinin göçü alışılagelmiş seyrinin dışına çıktı. Profesör Shapiro, eğer diken kelebeklerinin yaklaşık bir hafta önce Kuzey Kaliforniya'ya gelmeleri gerektiğini, ancak Güney Kaliforniya'da kaldıklarını söyledi. Saphiro, Kuzey Kaliforniya'da yaşadığı evin yakınlarında 9 boyalı hanım kelebeğini gördüğünü belirterek, "Muhtemelen bunlar öncü birliklerdi." diyor.

Boyalı hanım kelebek sürüsünden bir video görüntü;

2005'teki kelebek göçü bir milyardan fazla kelebeğe sahipti

Kelebek göçü olayını besleyen Güney Kaliforniya'daki bitki büyümesinin patlaması başlı başına bir gösteri. Süper çiçek adı verilen renkli kır çiçeklerinin büyümesi, sürekli bir turist akışını kendine çekti. 2017'de, Güney Kaliforniya'daki kır çiçekleri, uzaydan görülebilecekkadar yoğundu .

Kelebek göçü ne kadar gündem olmuş olsa da bu yılki göç, 2005'in sürüleriyle kıyaslandığında soluk görünüyor. O yıl, bilim insanları Kaliforniya'da bir milyardan fazla kelebeğin göç ettiğini tahmin etmişlerdi.

Jessica McGhee isimli sanatçı, Redondo Sahili'nde kelebekleri görüntüledi ve Twitter hesabından yayımladı. İşte o video görüntü; Kaynak; NY Times

https://bilimma.com/haberler/kelebek-kim-topladi/