Norveçli Kaya Kartalı tehdit altında...

Norveç Parlamentosu, beklenmedik bir hareketle, pilot bir projeyi onayladı ve mevzuatta 200'den fazla Kaya Kartalı (Golden Eagles, Aquila chrysaetos)'ın iki ayrı bölgede öldürülmesine neden olabilecek bir değişiklik istedi. Çiftlik hayvanlarına zarar vermesi sebebiyle, Kaya Kartalları'nın öldürülmesini düzenleyen kuralları değiştirmeye yönelik bir öneri kısa süre içerisinde kamuya açık olarak duyurulacak.

  • BirdLife Norveç bunun, kartal sayısındaki azalmayla, çiftlik hayvanlarını öldüren kuşların da azalmasının sağlanacağına inanan koyun ve ren geyiği çiftçilerinin baskısının bir sonucu olduğunu söylüyor.

Ülkedeki bu potansiyel değişiklik çerçevesinde, Görkemli Kaya Kartalı(Aquila chrysaetos) 'na verilen koruma konusunda şiddetli bir tartışma Norveç'te patlak verdi. Yeni bir öneri önümüzdeki hafta Norveç Parlamentosu'nda oylanacak.Yeni öneri Kaya Kartalları'nın nüfusunu azaltmayı ve Kaya Kartalları tarafından öldürüldüğüne inanılan, geyik de dahil olmak üzere diğer çiftlik hayvanlarının ölümlerini azaltacağı inancında ısrar etmeyi amaçlıyor.Norsk Ornitologisk Forening (Norveç'teki BirdLife), bilimsel kanıtlarda bu fikri asılsız olarak görüyor. Ayrıca bu tutumun, risk altındaki diğer İskandinav ve Avrupa ülkelerine kötü örnek teşkil ettiğini ve hayvan kayıplarının azaltılmasını sağlayacağı ihtimalini düşük buluyor.

  • NOF tarafından yapılan kapsamlı bilimsel bulgular, Kaya Kartalları'na mâl edilen hayvan kaybının, kuşların nüfus yoğunluğuyla ilişkili olmadığını göstermektedir.
  • NOF Genel Sekreteri, Kjetil Solbakken, "Kaya Kartalları'nı öldürmek Avrupa'da duyulmamıştır. Herhangi bir hasara neden olmayan Kaya Kartalları'nın öldürülmesi Norveç'i uluslararası utanç kaynağı haline getirir."
Photo by Christopher Sands. Kaya Kartalı, yetişkin bir kedinin ağırlığına eşittir. Büyük ve görkemli bir av kuşu olmasına rağmen, otlatma endüstrisinin bazı temsilcilerinin iddia ettiği gibi hayvanları otlatma için büyük bir tehlike oluşturmaz. Türler Norveç'ten silinmiş olsa bile, otlatma koyun ve ren geyiği kaybının beklenen azalması önemsiz olacaktır.

Norveç'in kendi Çevre Ajansı, Norveç Kaya Kartalarına yönelik korumaların zayıflamasını ve öldürülmelerini desteklemiyor.NOF, Kaya Kartalı'nı korumada, kusurlu ve yanlış yorumlanmış bilime dayanan yasanın iptali konusunda uluslararası farkındalığın umudunu taşıyor.Norveç'teki Kaya Kartalları'nın öldürülmesini durdurmak için dilekçeyi imzalayın.