14 Haziran 2020 tarihinde Antalya kıyılarına vuran kaşalot balinası, bilimsel çalışmalar ve müze materyali haline getirilmek üzere gömüldüğü yerden çıkarıldı. İspermeçet balinası olarak da bilinen kaşalot, bu amaçlarla bulunduğu Antalya Kumluca sahilinden alınmış ve İstanbul’a gömülmüştü.

Kaşalot Balinası Bilimsel Çalışmalar Ve Müze Materyali Yapılmak Üzere Gömülmüştü

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurarak, “14 Ağustos 2020 tarihinde Antalya Kumluca Sahilinde karaya vuran kaşalot balinasını (Physeter macrocephalus), bilimsel çalışmalar ve iskeletini müze materyali haline getirmek için 4 Ekim 2020’de İstanbul'a getirip gömmüştük” dedi.2.5 yıl sonra kaşalot balinasının kemiklerini gün yüzüne çıkarttıklarını belirten TÜDAV, “7 saat süren kazı ve temizleme çalışmasında emeği geçen tüm ekibe teşekkür ederiz” diye ekledi.

İspermeçet Balinası Bile Deniz Çöplerine Karşı Savunmasız

Söz konusu kaşalot balinası yine TÜDAV’ın sosyal medya hesabında şöyle anlatıldı, “Yaklaşık 13-14m boyunda olan balinanın biraz daha toprak altında kalmasına karar verdik. Çıkartma sırasında ana besin kaynağı olan kafadanbacaklıların çeneleri ile birlikte ne yazık ki plastik çöpler bulduk. Akdeniz'in dalış rekortmenlerinden biri olan bu türün bile deniz çöplerine karşı savunmasız olduğunu görmek çok üzücü”.

Kafadan, Bacaklı Gagaları Ve Sert Plastikler Bulundu

Kaşalot balinası ile ilgili, Journal of the Black Sea / Mediterranean Environment (Karadeniz / Akdeniz Çevre Dergisi)’da “2019-2020'de ispermeçet balinasının ( Physeter macrocephalus ) Türkiye kıyılarında karaya oturma kayıtları ve mide içeriğinin fırsatçı örneklemesine ilişkin bir not” başlıklı bir makale yayımlanmıştı.İlk bireyin batıda Fethiye yakınlarında Temmuz 2019'da bulunan bir yavru olduğunu belirten makalede, “İkinci birey, bir yeni doğan, 10 Ağustos 2020'de doğuda Adana'da sahile vurdu. Üçüncü vaka, bir alt yetişkin/yetişkin, 14 Ağustos 2020'de batıda, Antalya kıyılarında sahile vurdu. Sahile gömüldü ve yaklaşık iki ay sonra kazıldı. Kazı sırasında, kafadan bacaklı gagaları ve diğer plastikleri içeren sert bir plastik gıda kabı bulundu ve bu da kısmi mide içeriği analizine olanak sağladı” ifadeleri yer alıyor.

Son 50 Yılda 6 İspermeçet Balinası Kıyıya Vurdu

Sekiz türe ait toplam 60 alt gaga tespit edildiğini belirten makalede, “Şemsiye kalamar Histioteuthis bonnellii baskındı ve karşılaşılan gagaların yüzde 30'unu temsil ediyordu. Dört plastiğin (sert plastik kap, naylon poşet, 1,5L pet şişe ve ambalaj malzemesi) kuru toplam ağırlığı 197,2 gr’dı. Bu fırsatçı örnekleme, Türkiye ve Doğu Akdeniz kıyılarında nadiren karaya oturan bu canlının mide içeriği hakkında bilgi toplamamızı sağladı. Karaya vuran deniz hayvanları üzerinde yapılan besinsel çalışmalar, bu bölgedeki çevresel plastik seviyelerinin ve yaban hayatı üzerindeki etkilerinin izlenmesi açısından büyük önem taşıyor” diye açıklandı.Türkiye’de karşılaşılan kaşalot balinası oranından bahsedilen makalede, “Son 50 yılda, beşi Doğu Akdeniz'de olmak üzere altı ispermeçet balinası Türkiye kıyılarında sahile vurdu. Bu da bu bölgenin muhtemelen ispermeçet balinası habitatlarına yakın olduğunu gösteriyor” şeklinde belirtildi.Kaynak: