Bir grup Avustralyalı balıkçı, sahilde gezerken fotoğrafta gördüğünüz bu dev yaratığı buldu. Ekip, balığı, ilk başta dalgaların karaya attığı odun parçası diye düşündü. Ancak, dev yaratığa yaklaştıklarında, bunun muazzam, kemikli bir balığın gövdesi olduğunu anladılar.Bu dev balık, biliminsanları tarafından Mola mola olarak da adlandırılan okyanus güneş balığıdır.National Geographic'e göre, bu balıkların boyu 3 metreyi bulabilir ve 2,5 ton ağırlığa ulaşabilir. Okyanus güneş balığı, dünyada bilinen en büyük kemikli balıklar arasındadır.Okyanus güneş balıklarının dikkat çeken özelliklerinden biri de kocaman, şaşkın yüz ifadesi veren gözleridir.
Bu balıklar, Güney Avustralya'daki ülkenin en uzun nehri olan Murray'in ağzında nadiren görülür. Fakat Mola mola balığı geniş bir yelpazede görülebilir; çoğunlukla ılıman ve tropik sular olmak üzere, dünyanın her yerinde yaşadıkları bilinmektedir.Devasa boyutlarına rağmen, okyanus güneş balıkları insanları avlamaz. Okyanus güneş balıkları, Balık Biyolojisi ve Su Ürünleri İnceleme dergisindeki 2010 tarihli bir araştırmaya göre, denizanası ve zooplankton gibi küçük ve yumuşak hayvanları yer.Uzmanlar balığın okyanus güneş balığı olduğunda uzlaştı
Mola mola balığını bulan balıkçı ekip, biliminsanlarının türleri tanımlamak için kullandıkları kitle kaynaklı bir ağ olan iNaturalist'e fotoğrafları gönderdi. Uzlaşı, bunun bir okyanus güneş balığı olduğu yönündeydi.Ancak, balık üzerinde şimdi bir çalışma yapılmıyor. Çünkü görüntüleyen ekip, zamanı olmadığı için ölü balığın sadece fotoğraflarını çekti. Üstelik bu sahile sadece tekneyle girilebilmekte ve telefon operatörlerinin de çekim gücü az olan bir noktada. Balığı bulan ekipten Linette Grzelak, bu sebeplerden ötürü, balığa ulaşıp, üzerinde inceleme yapabilmeleri için kimseyi arayamadığını söyledi.Grzelak, biliminsanlarının, "balığın üzerinde gözle görülür herhangi bir hasar belirtisi olmadığı göz önüne alındığında, doğal nedenlerden ötürü, çok fazla plastik veya parazit yemiş olabilir." dediklerini söylüyor.