Karahantepe kazıları başladı.Göbeklitepe yerleşim yerine çok yakın bir alanda bulunan Karahantepe'de Göbeklitepe'de bulunanlar gibi T biçiminde olan en az 250 dikilitaş bulundu. Karahantepe, Şanlıurfa kent merkezine 46 kilometre uzaklıkta bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında yer alıyor. Karahantepe yapıları, 1997 yılında araştırmacılar tarafından keşfedildi.Eylül ayının ilk günlerinde başlayan kazılara ilişkin, kazı başkanı İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Anadolu Ajansı'na konuştu.
Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe'nin çağdaşı olan en az 12 yerleşim yerinin bulunduğunu ve bunlardan birisinin de Karahantepe olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karul, Karahantepe'nin Göbeklitepe ile ortak özellikleri arasında dikilitaşların olması ve yüzeyde rahatlıkla görülebilen aletlerin bulunmasını ekledi. Karul, sözlerini sürdürdü: "Karahantepe, Göbeklitepe ve diğerleri ile aşağı yukarı aynı büyüklükte bir yerleşim yeri. Hava fotoğraflarından bile buradaki dikilitaş sayısının 250'nin üzerinde olduğu gözüküyor. Böyle bir hesap yapıldığında yüzeyden görülebilen dikilitaşlar 30 civarında yapının olduğunu bize söylüyor. Kuşkusuz görülebilenler bunlar, toprak altında çıkarılmayı bekleyen daha fazla yapı olduğunu da öngörmek gerekir. Bu dönemin geleneksel yapı dokusuna baktığımız zaman 2'si merkezde 12'si çevrede olmak üzere 14 tane dikilitaştan oluşan özel yapılar söz konusu."
Karahantepe 'de 11 bin 500 yıllık dikilitaşlar
Göbeklitepe'nin T biçimindeki dikilitaşlarla ayırt edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Karul, ancak Göbeklitepe'nin tek bir dönemi ifade etmediğini de ekledi. "Göbeklitepe'deki süreç T biçimindeki dikilitaşların olduğu dönemden de ibaret değil" sözleriyle vurgu yapan Prof. Dr. Karul, sözlerini, "Çok daha uzun bir süreci yansıtıyor. Yani 700-800 yıllık bir yerleşim ya da kullanım söz konusu. Karahantepe'nin de tabi bu sürecin içerisinde oturduğu kesin. Daha uzun bir süreyi kapsayabilir. Bütün bunları yapacağımız kazılar gösterecek. Bu sürenin içerisinde Göbeklitepe ile çağdaşı (aynı dönemlerde) olduğunu söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık olarak günümüzden 11 bin 500 yıl öncesini ifade ediyor." şeklinde sürdürdü.
Prof. Dr. Necmi Karul, kazılar için yaklaşık olarak 1 aylık zaman ayırdıklarını ifade etti. Karul, önümüzdeki yıllarda daha uzun süreli bir çalışma planı yapacaklarını belirtti.Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden, Göbeklitepe kazı çalışmalarında yer alan Jens Notroff, Karahantepe kazılarının başlamasından ötürü mutluluk duyduğunu belirtti. Twitter hesabından düşüncelerini paylaşan Notroff, "Sonunda Türkiye'deki Neolitik döneme ait Karahantepe'deki kazı çalışmalarının başladığını okumaktan mutluluk duyuyorum. T şeklindeki dikilitaşlar sürpriz olmadı. Ancak buradaki makalede tasvir edilenler çok büyük görünüyor." şeklinde açıklama yaptı.
https://twitter.com/jens2go/status/1171092663069761537Kaynaklar;AA-VideoArkeoloji TV-Videonun tamamı