Almanya’da 2 ayrı tür olan kara leylek ve beyaz leyleğin eşleşmesi dikkat çekmişti. Şimdi ise bu iki farklı türden olan çiftin yavruları dünyaya geldi.

Beyaz ve Kara Leylek Çiftinin Yavruları Oldu

Geçtiğimiz bahar aylarında Almanya’da 2 ayrı leylek türü olan kara leylek ve beyaz leyleğin eşleştiği görülmüştü. Bu konu hem kuş bilimcileri hem de konuya ilgi duyan vatandaşları heyecanlandırmıştı. 2 farklı leylek türünün çiftleşmesinden oluşacak yavrular da çok konuşulmuştu. İşte konuyla alakalı yeni bir gelişme yaşandı. Beyaz ve kara leylek çiftinin sonunda yavruları oldu.Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, bu farklı türden iki leyleğin eşleştiğini sosyal medya hesabından takipçilerine duyurmuştu. Nisan ayındaki paylaşımında, Almanya’da iki ayrı tür olan bir Kara Leylek ile Beyaz Leylek’in eş oluşuna değinen Tüydeş, “Kuş bilimciler başta olmak üzere herkes yavruların nasıl olacağını ve hikâyenin devamında neler yaşanacağını merak ediyor” demişti.https://twitter.com/alpertuydes/status/1679587221710557189?s=20

Yavrulardan Birisi Karışık Alacalı Bir Biçimde

Konuyla ilgili güncel bilgiyi de geçtiğimiz hafta duyuran Tüydeş, “Nisan ayında Almanya’da iki ayrı tür olan beyaz leylek ve kara leylek’in eşleşmesi büyük dikkat çekmişti. O çiftin 2 yavrusu yakında yuvadan uçmaya hazırlanırken görüntülenmiş. Yavrulardan birisi anne Kara Leylek’e benziyor ama diğeri karışık ve alışık olmadığımız bir biçimde” şeklinde paylaştı.

Beyaz Leylek (Ciconia ciconia) Nedir?

Beyaz leylek (Ciconia ciconia), genellikle leylek dendiği zaman akla gelen görünüşe sahip bir türdür. Kuş gözlemleri açısından büyük öneme sahip e-bird veri tabanında beyaz leylek şöyle tanıtılıyor, “Büyük gövdesi, beyaz giysisi, siyah kanat telekleri, düz kırmızı gagası ve uzun kırmızı bacaklarıyla kolayca ayırt edilir. Uçuşta boynunu ileriye, ayaklarını arkaya uzatır. Gencinin tüyleri daha donuk beyaz, gagası ve bacakları kirli kırmızıdır. Bölgede rastlantısal tür olan sarı gagalı leylekten düz kırmızı gagası ve bembeyaz kuyruğuyla (sarı gagalı leylekte siyah) ayrılır. Eşler yuvadayken birbirlerini gaga lakırdısıyla selamlar, aksi takdirde sessizdir. Sulak alanlar, ovalar ve tarım arazilerinde bulunur. Binalara ve ağaçlara yuva yapar”.

Kara Leylek (Ciconia nigra) Nedir?

Kara leylek(Ciconia nigra) ise dış görünüş olarak daha farklı bir tür. Alt kısımları beyaz, gerisi parlak siyah bir leylek olarak tanımlanan bu tür e-bird’de, “Erişkinin gagası ve bacakları kırmızıdır. Daha az parlak olan gencinin giysisi kahverengi, gagası ve bacakları grimsi yeşildir. Leylek gibi yerleşim yerlerinde pek görülmez. Balıklar, kurbağalar, sürüngenler, küçük memeliler, böcekler, ötücü kuşların yumurta ve yavrularıyla beslenir. Göç esnasında büyük sürüler halinde dönerek yükselir. Nemli ormanlar, bataklıklar ve kayalık nehir kıyılarında bulunur” şeklinde açıklanıyor.Kaynak: