Esrarın etkileri nelerdir? ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri tarafından yayınlanan yeni bir raporda, esrar ve esrar türevli ürünlerin sağlığa etkileri hakkında ayrıntılı bir çalışma yayımlandı. Rapor 1999'dan bu yana esrar ve türevlerinin sağlığa etkileri hakkındaki yazıların bir incelemesidir. Rapor esrar ve kanabinoidlerin terapötik etkilerinden bazı kanserlere, hastalıklara, zihinsel sağlık bozukluklarına ve yaralanmalara neden olma risklerine kadar geniş bir yelpazeye dayanıyor.Çalışmayı yapan komite başkanı Marie McCormick, “Yıllar geçtikçe, esrar kullanımının manzarası giderek daha fazla değişiyor ve giderek daha fazla ülke tıbbi durumların tedavisi ve eğlence için kullanımını yasallaştırıyor” dedi.Esrar, ABD'de kullanıcılar açısından en popüler yasadışı uyuşturucu olarak göze çarpıyor. Ülke genelinde yapılan son bir ankete göre (2017 yılı), 12 yaş ve üstü 22,2 milyon Amerikalı son 30 günde esrar kullandığını bildirdi. Bu anket aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkin esrar kullanıcılarının yüzde 90'ının birincil kullanımının eğlence amaçlı olduğunu söylerken, yüzde 10'unun sadece tıbbi amaçlar için kullandığını belirtti. Yüzde 36'sı karma tıbbi ve eğlence amaçlı kullanım bildirmiştir.

Esrarın etkileri

Terapötik etkiler

Esrar ve kannabinoidlerin terapötik (terapi amacıyla) kullanımlarından biri, yetişkinlerde kronik ağrıyı tedavi etmektir. Komite, esrar veya kannabinoidler ile tedavi edilen hastaların ağrı semptomlarında belirgin bir düşüş yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu destekleyen kanıtlar buldu. Multipl skleroz (MS) ile ilgili kas spazmları olan yetişkinler için, oral yolla alınan bazı “oral kannabinoidlerin” kısa süreli kullanımında, bildirilen semptomları iyileştirdiğine dair önemli kanıtlar elde edildi. Ayrıca, kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmay yaşayan yetişkinlerde, bazı oral kannabinoidlerin bu hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğuna dair kesin kanıtlar bulundu.

Yaralanma ve ölüm

Esrarın etkileri içinde öne çıkanlardan biride yaralanma ve ölüme sebebiyet. Kanıtlar, araç kullanımı öncesi esrar kullanımının kazaya karışma riskini arttırdığını göstermektedir. Bir çalışma, 2000'den 2013'e kadar, 6 yaşından küçük çocuklar arasındaki esrar maruziyetlerine ilişkin yıllık zehirlenme merkezi çağrılarının, 2000'den önce tıbbi esrarın yasadışı kaldığı ülkelere göre yasallaştırılmış eyaletlerde 2.82 kat daha yüksek olduğunu bildirdi. Komite, 2013 yılı itibariyle, esrar kullanımının ölümle veya iş kazasıyla ilişkili olup olmadığını ve nasıl yapıldığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.

Kanser

Esrar ve kanser arasındaki bağlantı ile ilgili olarak komite, esrar içmenin, genellikle tütün kullanımıyla ilişkili kanserler için riski artırmadığı sonucuna vardı. Komite ayrıca, esrar kullanımının bir alt testis kanseri türü ile ilişkili olduğuna dair sınırlı kanıtlar buldu. Ayrıca hamilelik sırasında anne veya baba tarafından esrar kullanımının çocuklarda kanser riskinin daha yüksek olduğuna yol açtığına dair kanıtlar yetersiz kaldı.

Kalp Krizi, felç ve diyabet

Komite, esrar kullanımının kalp krizi, felç ve diyabet ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, bazı kanıtlar, esrar içiminin kalp krizini tetikleyebileceğini öne sürüyor.

Solunum yolları rahatsızlığı

Komite tarafından gözden geçirilen kanıtlar, düzenli olarak sigara esrarının daha sık kronik bronşit atakları ve kronik öksürük ve balgam üretimi gibi daha kötü solunum yolu semptomlarıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Ancak esrarın bırakılmasıyla bu koşulların azalağını da ileri sürdüler. Komite, esrar kullanımının kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım veya akciğer fonksiyonu da dahil olmak üzere bazı solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili olup olmadığını kanıtlayamadı.Ayrıca sınırlı kanıtlar, esrar dumanına düzenli olarak maruz kalmanın anti-enflamatuar aktiviteye sahip olabileceğini göstermektedir.

Akıl sağlığı

Esrarın etkileri arasında belki de en çok üzerinde düşünülenlerden biri akıl sağlığı konusu. Komite tarafından gözden geçirilen kanıtlar, esrar kullanımının şizofreni, diğer psikozlar ve sosyal anksiyete bozuklukları geliştirme riskini ve depresyon riskini artıracağını göstermektedir.Araştırma komitesi, esrar kullanımının başta tütün kullanımı olmak üzere diğer uyuşturucu kullanımına başlama oranını arttırdığına dair sınırlı kanıt buldu.Araştırmacılar, esrar kullanımının hemen ardından öğrenmenin, hafızanın ve dikkatin bozulduğunu tespit etti. Sınırlı kanıtlar, esrar içmeyi bırakmış bireylerde bilişsel öğrenme, hafıza ve dikkat alanlarında yetersizlikler olduğunu göstermektedir. Esrar kullanımının sonraki akademik başarı ve eğitimde problemlere ilişkin sınırlı kanıtlar bulunuyor. Ayrıca sosyal ilişkiler ve sosyal rollerdeki bozulmalarla ilgili olduğunu gösteren sınırlı kanıt da vardır. Ergenlik ve genç yetişkinlik çoğu gencin esrar da dahil olmak üzere kötü alışkanlıkları denemeye başladığı zamandır. Bu dönemler biliş gelişiminin altında yatan sinir tabakalarının en aktif olduğu dönemdir. Uzmanlar bunlara ilaveten esrar kullanımı ile artan işsizlik oranları ve düşük gelir arasındaki ilişkiye dair sınırlı kanıtlar da buldu.Kaynak; National Acedemies