NASA'nın yayınladığı yeni bilgilere göre 2018 boyunca, Expeditions 54-58 (Sefer 54-58)'deki mürettebat üyeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 100'den fazla yeni Amerika Birleşik Devletleri bilim araştırmasını destekledi. Astronotlar, Şubat ayında 100 saati aşan yeni bir kayıt haftası da belirlediler.

NASA'nın bu yıl yaptığı bazı araştırmalar

Hedeflenen kanser tedavileri araştırıldı

Foto; NASA

NASA astronotu Serena Auñón-Chancellor, Microgravity Science Glovebox (MSG) içindeki AngieX Kanser Tedavisi çalışması için araştırmalar gerçekleştirdi. Bu araştırma, mikro yerçekimi ile kültürlenmiş endotel hücrelerinin, tümör hücrelerini ve kan damarlarını hedef alan daha güvenli ve daha etkili bir tedaviyi test etmek için geçerli bir model olarak hizmet edip edemediğini incelemekte.İstasyon kameraları kasırga tespit etti

Florence Kasırgası. Görüntü; NASA

Uzay istasyonunun dışındaki kameralar, 12 Eylül’de, Florence Kasırgası'nı yakaladı. Uzay istasyonu, hem uygulamalı hem de otomatik ekipman kullanarak Dünya'yı gözlemlemektedir.

Uzay istasyonunda tanımlanan mikroplar

NASA astronotu Ricky Arnold, mikrop numunelerini toplamak için uzay istasyonunun belirlenmiş yüzeylerini temizledikten sonra, numunelerden RNA'yı çıkarmak için Minyatür Polimeraz Zincir Reaksiyonunu (miniPCR) kullandı ve Biyomoleküler Ekstraksiyon ve Sıralama Teknolojisi (BEST) için RNA'yı Biyomolekül Sıralayıcı ile sıraladı. Bu çalışma ile NASA, doğrudan uzaydaki bir organizmadan izole edilen RNA'nın sekanslanmasının mümkün olduğunu ilk kez gösterdi. Araştırma ayrıca bilim insanlarının, bitkilerin ve mikropların uzaydaki hayata nasıl adapte olduklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmakta.

Uzayda bağırsak çalışmaları
Foto; NASA

Kemirgen Araştırması-7 (RR-7) deneyi için NASA astronotu Drew Feustel, MSG içindeki farelerin mikrogravite içindeki 1 ila 100 gram arasında olan nesnelerin kütlesini hızla ölçebilen Kütle Ölçüm Cihazı'nı kullanarak ölçümler aldı. RR-7, uzay ortamının bağırsak mikrobiyotası olarak bilinen, gastrointestinal farelerdeki mikroorganizmalar topluluğunu nasıl etkilediğini inceledi. Ayrıca mikro çekimin, gastrointestinal, bağışıklık, metabolik, sirkadiyen ve uyku sistemleri de dahil olmak üzere, mikrobiyotadan etkilendiği bilinen fizyolojik sistemler üzerindeki etkilerini de incelemektedir.

Sıcak bilim testleri, uzayda ve dünyada kullanım için yakıtları artırabilir

Arnold, Cool Flames, FLEX, FLEX-2 ve FLEX-2J dahil olmak üzere devam eden mikro gravite yanma araştırma operasyonlarını destekleyen Yanma Entegre Raf (Combustion Integrated Rack/CIR) 'ı hazırladı. Yakıtların mikro çekimde nasıl yandığını anlamak, gezegenler arası görevler için daha verimli yakıt geliştirmeyi, maliyeti ve ağırlığı azaltmayı ve güvenliği arttırmayı desteklemektedir. Bu bilgi ayrıca, iyi yanan ve daha az kurum üreten, çevre dostu kimyasalların etkili karışımları da dahil olmak üzere, Dünya'daki araçlar ve uçaklar için daha iyi yakıtlara yol açabilir.

Azalmış hareketliliğin etkilerini inceleme çalışmaları

Auñón-Chancellor, MARROW (Bone Marrow Adipose Reaction: Red Or White?/(Kemik İliği Adipoz Reaksiyonu: Kırmızı mı Beyaz mı?) deneyi için hava örnek toplama donanımı hazırladı. Bu araştırma, mikro yerçekiminin kemik iliği üzerindeki etkisine bakmaktadır. Mikro çekimin kemik iliği ve içinde üretilen kan hücreleri üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri gelecekteki uzay yolculuğu için çıkarımlara sahip. Dünya üzerindeki bu etkiler, yatakta uzun süre vakit geçiren, hareket kabiliyetini azaltan veya yaşlanan insanlarda bulunanlara benzer. Kemik iliğindeki yağ hücreleri ve kan üreten hücreler arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması, aynı zamanda Dünya'daki insanların sağlığının iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.

Kendi kendine toplanan parçacıklar sıvı ortamında test edildi

Gerst, ACE-T-7 (Advanced Colloids Experiment-Temperature/Gelişmiş Koloidal Deney Sıcaklığı) deneyi için operasyonlar yürütmüştür. ACE-T-7, bir akışkan ortamda asılı küçük parçacıklardan, kendiliğinden monte koloidal yapılar olarak bilinen karmaşık üç boyutlu yapıların tasarımını ve montajını içerir. Mikro gravite, partikül şekli ile bu tertibattaki diğer partiküllerle etkileşimler arasındaki ilişkiye dair içgörü sağlar. Bu temel yoğun madde kavramları, gelişmiş optik materyallerin ve aktif cihazların tasarımı için hayati öneme sahiptir.

Uzayda bitki yetiştirmek için yeni yöntemler

Arabidopsis bitkileri (turpgillerden), Plant Habitat-01 deneme büyüme odasında büyür. PH-01, genetik, metabolizma, fotosentez ve uzayda ve Dünyada yetişen bitkiler arasında yerçekimi algılamadaki farklılıkları karşılaştırır ve mikro gravite maruz kalan bitkilerde meydana gelen büyük değişiklikler hakkında temel bilgiler sağlayabilmektedir. Bitkilerin nasıl tepki verdiğini anlamak, gelecekteki mürettebatın yiyecek için bitki yetiştirmesine ve oksijen üretmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Öğrenciler jambon telsizi kullanarak uzay istasyonuna bağlandı

NASA'nın önemli bir misyonu da öğrencilerin uzaya ilgi duymasını sağlamak ve onlara ilham vermektir. NASA astronotu Joe Acaba, ARISS (Amateur Radio on the International Space Station/Uluslararası Uzay İstasyonunda Amatör Radyo) projesinin bir parçası olarak düzenlenen bir jambon radyo oturumu düzenledi. Program için seçilen öğrenciler, uzay istasyonu, radyo dalgaları ve diğer konular hakkında bilgi edindikten sonra 250 mil yukarıda dönen bir mürettebat üyesine doğrudan soru sormak için bir jambonlu radyo araması yaptı. Yüzlerce öğrenci, öğretmen ve aile bu bağlantıyı konferans salonlarından, sınıflardan canlı olarak dinledi.

İstasyon kameraları Kaliforniya orman yangınlarını görüntüledi
Görüntü; NASA

Ağustos ayında uzay istasyonundan alınan bir görüntü, kuzey Kaliforniya'nın Mendocino Ulusal Ormanı’ndaki San Francisco Körfez Bölgesi’nde orman yangınlarını gösterdi. Bu görüntüler kentsel bitki örtüsü, mercan resifleri, algal çiçekler, gece uzaktan algılama, su geçirmez yüzeylerin keşfi ve Antarktika buz raflarının kırılması ile ilgili bilimsel araştırmalara katkıda bulundu.Kaynak; https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/2018_station_science_scrapbook