Oyuncu ve şarkıcı Jennifer Lopez, NBC için yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladı. NBC'den henüz resmi bir duyuru gelmedi ancak yapılan açıklamalara göre biyoteknolojide çığır açan CRISPR teknolojisini temel alan yapımda Centers for Disease Control (CDC)'de çalışan iyi bilim insanı, bir FBI ajanı ve bir de "kötü bilim insanı" buluyor. Tabi ki hikaye sadece biyoteknoloji ve genetiği kapsamıyor.

Jennifer Lopez

Aynı zamanda CDC'de çalışan iyi bilim insanı ve FBI ajanı arasındaki aşk, biyoterörizm tehlikesi ile insanlığın tehlikede olması ve bunların tümünün CRISPR teknolojisinden köken alan senaryo da olması dikkat çekiyor. Jennifer Lopez'in bu projesi gündeme gelmesinden sonra pek çok takipçisi biran önce projenin netlik kazanmasını beklemeye başladı. Bates Motel çalışmasından tanınan Anthony Cipriano'da bu projede Jennifer Lopez'e eşlik etmekte.

https://youtu.be/OT38kkcBtcI

CRISPR, gen düzenlemeyi çok etkin ve kolay hale getiren yeni bir yöntem. Özellikle son bir kaç yıldır biyoloji ve sağlık sektörü üzerinde çalışan araştırmacıları fazlasıyla heyecanlandırmış durumda. Çünkü bu teknoloji tedavi edilemeyen pek çok hastalık için tedavi anahtarı olmaktan tasarım bebeklere kadar uzanan geniş bir skalada kullanım alanına sahip. Geçtiğimiz aylarda Amerikalı ve Çinli araştırma grupları birbirlerinden bağımsız olarak tedavi edilemeyen akciğer kanseri hastalarında CRISPR'la genetik tedavi yöntemlerini insanlar üzerinde uygulamaya başladılar. Bunun yanı sıra Çin'de insan embriyolarını genetik olarak değiştirmek üzerine (tasarım bebekler) merkezler de kurulmaya başlandı (İnsan embriyolarında genetik müdehale biyoetik çerçevesinden kısıtlanmış bir konu).

https://youtu.be/2pp17E4E-O8

CRISPR/Cas9 olarak anılan bu yöntem hakkındaki gelişmeler sadece bunlarla da kısıtlı değil. Bu yöntemin bulunması süreci ve sonrasında; araştırmacılar, şirketler ve üniversiteler arasında patent savaşları ortaya çıktı. Araştırma gruplarının patent ile ilgili davaları devam ediyor. Bu tekniğin bu kadar talep görmesi ve paylaşılamıyor olması aslında sahip olduğu değiştirme güçünden gelmekte. Bilgisayar ve internet teknolojilerinin dünyayı değiştirmesi gibi CRISPR teknolojisi de neredeyse tüm canlılığı etkileyebilecek bir teknoloji. Çünkü günümüze kadar geliştirilen gen düzenleme teknikleri zor ve karmaşıktı. Ancak CRISPR ile gen düzenleme çok daha kolay bir yapıya kavuştu ve çok daha hızlı sonuçlar elde edilmesini mümkün kıldı.

CRISPR/Cas9 ile tasarım bebekler üretmek etik mi ?

Çok daha kısa sürelerde istediğiniz canlılara farklı genleri yüksek doğrulukta eklemeniz, embriyolarda keyfi değişiklikler yapmanızı mümkün kılan bu teknoloji aynı zaman da güvenlik tehlikelerini de bünyesinde barındırmakta. Yani yöntem kötü niyetli kişilerin elinde tehlikeli sonuçlar doğurabilecek potansiyelde. Ayrıca Bill Gates gibi pek çok kişinin de bu konuda yatırımlar yapmaya başlaması geleceğin nasıl şekilleneceğine dair ipucu olmakta.

Jennifer Lopez'in projesi henüz NBC taradından resmi olarak onaylanmış değil. Ancak CRISPR'ın önümüzdeki yıllarda yeni ve ufuk açıcı bilim-kurgu filmlere konu olacağını tahmin etmek zor değil.

Hollywood Reporter