James Webb Uzay Teleskobu'nun 12 Temmuz 2022'de Türkiye saati ile 17:30'da canlı olarak ilk elde ettiği bilimsel görüntülerin dünyayla paylaşılması bekleniyor. NASA'nın liderliğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ortalıklığında yürütülen James Webb Uzay Teleskobu projesi hakkında 8 Temmuz'da yapılan bir duyuru ile ilk görüntü alınacak kozmik hedeflerini açıklandı. Şu ana kadar uzaya gönderilmiş en gelişkin uzay teleskobu olan Webb Teleskobu'ndan gelecek olan görüntüler evrenin oluşumu, Big Bang sonra yaşanan ışımaların tespiti ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önem taşıyor.NASA Webb Teleskobu internet sayfasında ilk görüntülerin paylaşılacağı zamana kadar bir geri sayım sayacı bulunuyor. Bu sayfayı takip ederek James Webb Teleskobu'nun ilk görüntülerini ilk görenlerden olabilirsiniz.

James Webb Uzay Teleskobu ilk nelere bakacak?

NASA, ESA, CSA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden uluslararası bir temsilciler komitesi ile James Webb Uzay Teleskobu'nun ilk bilimsel araştırma hedefleri belirlendi. Bu hedeflerden, Webb Uzay Teleskobunun yakaladığı tam renkli bilimsel görüntüler ve hedeflere ait spektrumlar olarak çıktı elde edilecek. Bu çıktılar Webb'in genel bilim araştırmaları çalışmalarını resmi başlangıcını temsil edecek.

İşte James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Hedefleri

Karina Bulutsusu, WASP-96 b (spektrum), Güney Halka Bulutsusu, Stephan Beşlisi ve SMACS 0723 James Webb Uzay Teleskobu tarafından ilk defa gözlemlenecek uzay nesneleri olarak seçildi.

  • Karina Bulutsusu: Karina Bulutsusu, güney takımyıldızı Karina'da, Dünya'dan yaklaşık 7 bin 600 ışık yılı uzaklıkta bulunmakta. Karina Bulutsusu gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri. Bulutsular, aynı zamanda nebulalar, yıldızların oluştuğu kozmik toz, hidrojen, helyum ve iyonize gazlardan oluşan ve geniş alanlara yayılan bulutsu yapılardır. Karina Bulutsusu, Güneş'ten birkaç kat daha büyük olan birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.
  • WASP-96 b (spektrum): WASP-96 b, Güneş sistemimizin dışında bulunan, çoğunlukla gazlardan oluşan dev bir gezegendir. Dünya'dan yaklaşık bin 150 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen, her 3,4 günde bir yıldızının yörüngesinde dönmekte. Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık yarısına sahiptir olan bu gezegen 2014 yılında keşfedilmiştir.
  • Güney Halka Bulutsusu: Güney Halkası veya Sekiz Patlamalı bulutsu, ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu ve gezegenimsi bir bulutsu oluşumdur. Çapı yaklaşık yarım ışık yılıdır. Sekiz PAtlamalı bulutsu ya da Güney Halkası Bulutsusu Dünya'mızdan yaklaşık 2 bin ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.
  • Stephan Beşlisi: Yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan Stephan Beşlisi, Pegasus takımyıldızında yer almaktadır. 1877'de keşfedilen ilk kompakt gökada grubudur. Beşli içindeki beş gökadadan dördü, birbiri etrafında dönmektedir.
  • SMACS 0723: Diğerlerinden farklı olarak SMACS 0723 uzayda bir alandır. Ön plandaki devasa gökada kümeleri, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyütüp kırarak, hem aşırı uzak hem de özünde soluk gökada topluluklarına derin bir alan görünümüne izin veren bir bölgedir.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntüler gelmişti

James Webb Uzay Teleskobu uzaya yereleştirilmesini takiben ayarlamalar ve aynaların optimum pozisyona getirilmesi için deneme çalışmaları sürdürmüştü.Mühendislik ekibinin sürdürdüğü bu kurulum çalışmalarında pek çok deneme görüntüsü elde edildi. Örneğin Webb'in en karmaşık gözlem aygıtlarından biri MIRI, Orta Çözünürlüklü Spektrometre, tüm görüş alanı için aynı anda spektral ve uzamsal bilgi sağlayan bir integral alan spektrograf. MIRI test çalışmalarında gözlem aralığı olan 5 mikrondan 28 mikrona kadar görüntüler elde edildi.

Kaynak: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-shares-list-of-cosmic-targets-for-webb-telescope-s-first-images