İzmir Bergama veba şüphesi ile karantinaya alındı. Bergama'ya bağlı Yenikent Mahallesi'ndeki bir koyun sürüsünde veba hastalığı bulguları tespit edildi. Bergama Tarım ve Orman Müdürlüğü, 20 mahallede hayvan giriş-çıkışını yasakladığını duyurdu.Yenikent Mahallesi'nde yaşayan Şerif Duymaz isimli vatandaşa ait koyun sürüsünde veba bulguları tespit edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün açıklamasında, Yenikent Mahallesi'nde bazı hayvanlarda tespit edilen veba hastalığı bulguları nedeniyle Yenikent, Aşağıkırıklar, Kurfallı, Tekkedere, Bozköy, Bozyerler, Cevaplı, Çalıbahçe, Çamköy, Eğrigöl, Karahıdırlı, Sarıdere, Narlıca, Ovacık, Örlemiş, Pınarköy, Sağancı, Süleymanlı, Tepeköy, Zeytindağ olmak üzere 20 mahallede hayvan hareketliliğinin yasaklandığı ifade edildi. Bergama Tarım ve Orman Müdürlüğü, veba tehlikesi geçinceye kadar karantinanın süreceğini ve sürenin 1 aya kadar uzayabileceğini açıkladı.

Besiciler "mağduruz" dedi

Demirören Haber Ajansı'ndan Cevdet Şen'in yaptığı habere göre, bölgedeki besiciler mağdur olduklarını söyledi. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, besledikleri küçükbaş ve büyükbaş hayvanları satmak isteyen besiciler, müdürlüğün aldığı kararın kendilerini mağdur ettiğini belirtti.Besici Şerif Duymaz, DHA muhabirine konuştu: "Kurban Bayramı öncesi çok mağdur oldum. Sürümdeki 25 koç telef oldu. Vebadan şüpheleniliyor. Sürümün içerisinde kurbanlık olan hayvanlarım da var. Ancak, karantinaya alındı. Bir senedir bu hayvanları kurbanda satmak için besliyorduk. Hayvanları beslemek için borçlanarak aldığım yemlerin parasını nasıl ödeyeceğim? Mağdur durumdayım. Şu an karantinada 90 kurbanlık hayvanım var. Civar mahallelerde de benzer durum var. Yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmalarını bekliyoruz."Yenikent Mahallesi'ndeki besicilerden Orhan Zeytin ise, "30 kurbanlık koçum var. Hepsi de son derece sağlıklı. Gerekirse veteriner kontrolü yapılsın. Hastalık varsa zaten biz bunları satmayız. Şerif Duymaz'ın telef olan 25 hayvanı, ucuz olduğu için dışarıdan getirilen hayvanlar. Bunun suçlusu biz miyiz? Mağduriyetimizin bir an evvel giderilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Veba hastalığı nedir?

Veba, genellikle küçük memelilerde bulunan pire ve zoonotik bir bakteri olan Yersinia pestis bakterilerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Pire hayvanlar arasında geçer. Virüs, insanlara bulaşabilir. Dünya genelinde yılda bin ila 2 bin civarı veba vakası tespit ediliyor. 2010'dan 2015'e kadar, dünya genelinde 584 ölümle sonuçlanan vaka dahil 3 bin 248 vaka görüldü.Veba, 14. yüzyılda Avrupa'da 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğu için, "Kara Ölüm" olarak adlandırıldı. Günümüzde, veba kolayca antibiyotikler ve enfeksiyon bulaşmasını önleyen standart önlemlerin kullanılmasıyla tedavi edilir. Aşı çalışmaları ise sürüyor.Veba, virüslü olan taşıyıcı bir pirenin ısırığı; bulaşıcı vücut sıvıları veya kontamine olmuş malzemelerle korunmasız temas; veba zatürresi olan kişinin öksürme esnasında havaya attığı damlacıkların sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Bakteri vücuda girdikten sonra 2 ila 8 günlük kuluçka dönemi oluşur. Bu sürenin ardından ani bir ateş yükselmesi, baş ağrısı, vücut ağrısı, titreme, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma belirtileri görülür. Enfeksiyonun bulaşma yoluna bağlı olarak hastalığın üç formu vardır:

  • Bubonik veba; en sık görülen formudur. Pirenin ısırdığı ve bakterilerin vücuda girdiği yere en yakın lenf bezlerinde ağrılı şişme ve iltihaplanma görülür. İleri dönemlerde iltihaplı lenf nodları açılarak akıntlı hal alır. Tedaviye hemen başlanmazsa bakteri vücudun her yerine yayılalarak akciğer ve septisemik forma dönüşebilir.
  • Septisemik veba; Bakteri vücuda girdiğinde bubon oluşturmadan direkt kan dolaşımına yayılırsa bu form gelişir. Bakteri vücuda pire ısırığı ile veya enfekte materyalin derideki çatlaklara direk temasıyla girebilir. Ayrıca ilerlemiş bubonik veba da septisemik forma dönüşebilir. Ateş, titreme, aşırı zayıflama, karın ağrısı, şok, ciltte ve iç organlarda kanamalar, buna bağlı olarak parmaklarda, ayaklarda, burun üzerinde dokuların ölümüne bağlı siyahlaşma görülür.
  • Pnömanik veba (akciğer vebası); Vebanın en öldürücü ve en az görülen formudur. Tedavisiz septisemik veya ilerlemiş bubonik vebanın kan yoluyla akciğerlere ulaşmasıyla veya enfekte partikülün solunum yoluyla alınmasıyla gelişebilir. gelişir. Akciğer vebası gelişenler havaya saçtıkları enfekte parçacıklarla hastalığın diğer insanlara yayılımına neden olurlar. Ateş, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı ve mukuslu balgam, solunum yetmezliği ve şok gelişir. Tedavi edilmeyen hastalar, birkaç gün içinde yüzde 30-yüzde 100 oranında hayatını kaybeder.

Hastalıktan korunmak için, hastalığı yayan pirelerin yaşadığı yerlerden ve hayvanlardan uzak durulması gerekiyor. Bunun dışında çevrenin temizliğine dikkat edilmeli, güneş gören yerler tercih edilmelidir ( bakteri güneş ışınlarının etkisinde kaldığında hızla ölür) ve en önemlisi veba hastalığı taşıyan kişi ve hayvanlar ile temastan kesinlikle kaçınılmalı.Kaynaklar;DHA - Cevdet ŞEN NTVDünya Sağlık Örgütü / WHO-VebaT.C. Sağlık Bakanlığı-Veba