İvermectinCOVID-19 ilacı olarak kullanılır mı? İvermectin ilacı FDA'den koronavirüs için onay aldı mı? Geçtiğimiz gün yayınlanan bir makalede ismi geçen ivermektin isimli ilaç hızla popüler oldu. Ancak ivermektin gerçekten COVID-19'a iyi geliyor mu? Bu soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.

İvermectin ve yeni koronavirüs

İvermektin isimli ilaç Avustralya'da Victorian Infectious Diseases Referans Laboratuvarı ve Biomedicine Discovery Enstitüsü araştırmacılarından LeonCaly, Julian D.Druce, Mike G.Catton, David A.Jans ve Kylie M.Wagstaff tarafından yeni koronavirüs yani SARS-CoV-2'ye karşı kullanılıp kullanılamayacağı laboratuvarda araştırıldı. Araştırmacılar yaptıkları çalışmada hücre kültüründe, in vitro olarak bu ilacın etkisini araştırdılar. Yaptıkları çalışma sonucunda, hücre kültüründe, SARS-CoV-2 ile enfekte edilmiş hücrelerde 48 saat içinde virüs miktarında azalma tespit ettiler.Yaptıkları çalışmada Vero/hSLAM olarak isimlendirilen hücreleri kullandılar. Bu hücreleri SARS-CoV-2 virüsüyle enfekte ettikten sonra 5 μM ivermectin uyguladılar. Daha sonra ise enfekte olan hücreleri RT-PCR yoluyla test ettiler. Yani bu hücrelerde virüs RNA'sı bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa ne kadar virüs RNA'sı bulunduğu yönünde incelediler. Yaptıkları çalışma ile ivermektin uygulandıktan sonra 24. saatte virüs miktarı azaldığını tespit ettiler. 48 saatte ise virüs RNA'sının 5000 kat azaldığını ortaya çıkardılar.Araştırmacılar henüz ilacı hayvanlarda ya da insanlarda denemediler. Bu yüzden tedavi için kullanılması durumunda nasıl dozlanması gerektiğine dair araştırmalar devam ediyor. Bununla birlikte bu hücre kültürü çalışmasında uygulanan ivermektin dozunda araştırmacılar ilacın toksik etkisini gözlemlemediler. Ancak bu dozun organizmalarda toksisite gösterip göstermeyeceği de araştırılıyor.Araştırmacılar ivermektin'in nasıl virüsü engellediğini henüz tam olarak bilmiyorlar. Bununla ilgili hipotezleri, virüs RNA'sının hücre çekirdeğine girişinin engellenmesiyle, virüsün çoğalmasının inhibe edilmesine bağlı olabileceğini ifade ediyorlar. Dang virüsüne karşı ivermektin kullanımıyla ilgili faz 3 klinik denemeler gerçekleştiriliyor. Bu çalışmada uygun dozlarda toksiste görülmemiş olsa da henüz klinik olarak fayda net olarak görülmemiştir.

İvermektinin virüsün hücre çekirdeğine girmesini engellediği düşünülmekte.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırma grubu, ivermektinin antiviral etkilerini daha önce farklı virüslerde in vitro olarak çalışmış. Bu çalışmalarda influenza, HIV-1 ve dang virüsü gibi virüsler üzerinde hücre kültüründe uygulamalar gerçekleştirmişler. Yaptıkları çalışmalar genel olarak ivermektinin virüslerin hücre çekirdeğine girişini engellediğini işaret etmekte. Bu çalışma deneyimlerini SARS-CoV-2 virüsünde de kullanarak ivermektinin virüsün çoğalması üzerine etkilerini ortaya çıkarmışlar.Ancak unutulmaması gereken nokta, ivermektin henüz sadece laboratuvardaki hücreler üzerinde denenmiş bir ilaçtır. İnsanlarda etkinliğine dair bir çalışma yoktur. İvermektinin FDA onayı ise parazitler uygulamalar için alınmış bir onaydır. İvermektinin SARS-CoV-2 için uygulanmasına yönelik bir FDA onayı yoktur. 

İvermectin nedir?

İvermektin parazitlere karşı kullanılan bir antiparaziter ilaçtır. Hem hayvanlarda hem de insanlarda kullanılmaktadır. Baş biti, askariasis , uyuz, trikuriasis, nehir körlüğü, strongiloidiasis, ve lenfatik filariasis gibi önemli parazitlerin tedavisinde kullanılmaktıdır. Hem cilde ya da tüylere sürülerek uygulanabilen formu vardır hem de hap olarak alınabilen formu bulunmaktadır. Ancak bu iki formun etkinliği ve dozu arasında farklar bulunmaktadır.SARS-CoV-2 için ivermektinin insan üzerinde faydalı olup olmayacağı henüz bilinmemektedir. Bu yüzden, COVID-19 ile ilgili olarak bu ilacın kullanımına dair hiç bir bilimsel öneri bulunmamaktadır. Bu ilacı doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmamalısınız.

Kaynak: <a href=

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivermectin#/media/File:Ivermectin_skeletal.svg">İvermektin oldukça kuvvetli bir kimyasaldır. Bu sebeple doğru dozda uygulanması çok önemlidir. Yanlış dozda alımı ciddi riskler yaratabilmektedir. Bununla birlikte nörotoksiste gibi yan etkiler gösterebilmektedir.İvermektin gerek hayvanlar için gerekse insanlar için hekim gözetiminde ve hekimin belirttiği şekilde kullanılması zorunludur.Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011#bib5